Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Påsken mörk trafikhelg

Siffrorna för påsktrafiken är mörka.
En normal påskhelg dör åtta personer medan 230 skadas på våra vägar.
– I möjligaste mån bör man välja att köra sin påskresa på vägar med mitträcken, säger Thomas Andersson, pressekreterare vid Vägverket.

Annons

Påskhelgen är en av de värsta olyckshelgerna i trafiken. I medeltal omkommer åtta personer på vägarna från skärtorsdagen till annandagen.
Största dödsfaran lurar emellertid inte på väg till eller från påskfirandet utan medan detta pågår. De flesta svåra olyckorna sker i samband med nattliga fester och alkohol har ofta en avgörande roll.
– Så är det oftast med de stora helgerna, de svåraste olyckorna sker nattetid. Man tror att man är nykter på morgonsidan eller också åker man iväg efter festen på natten fast man har druckit. Ofta är det ungdomar, säger Thomas Andersson.
Det givna rådet är därför att aldrig köra onykter och att förhindra andra från att göra det.
Premiär för tvåhjulingar
Från Vägverket varnar man också för att den sena påsken i år kan sammanfalla med att motorcykeln eller mopeden plockas fram ur garaget. Det är ofta på premiärturen olyckor på tvåhjulingar sker.
Vid lunchtid på skärtorsdagen brukar påsktrafiken börja att tätna på allvar. Störst blir trycket erfarenhetsmässigt på vägarna upp mot fjällen. På riksvägarna 26, 50, 70, 71, 80 och på europavägarna E 14 och E 45 fördubblas trafiken under eftermiddagen. På påskdagen och annandag påsk blir trafiken nästan lika tät när alla påskfirare reser hem igen.
Mötesfria vägar
Jämfört med förra påsken är nu ytterligare omkring 30 mil vägar försedda med mitträcken. Sammanlagt finns därför omkring 400 mil mötesfria vägar. Det är dessa vi i möjligaste mån vi bör välja för att undvika olyckor, enligt Thomas Andersson.
– Då vet man att man inte behöver råka ut för någon mötesolycka, de är ju de svåraste, säger han.
Att anpassa hastigheten, hålla avståndet till bilen framför och att ta god tid på sig är andra råd för en säker påskresa.
– Om man åker upp till fjällen bör man också tänka på vilken däcksutrustning man har på bilen, man bör kanske ha vinterdäck fortfarande, säger Thomas Andersson.

Mer läsning

Annons