Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Party hos piraterna efter mer än 7 procent av rösterna

Piratpartiet hade trott på ett mandat och hade förhoppningar om två platser i parlamentet. Men östersundaren Rickard Olsson rapporterar om en riktig glädjefest på partiets valvaka efter att piratpartiet fått drygt sju procent av rösterna.

Annons

Redan när Sveriges televisions vallokalsundersökning presenterades stod det klart att Piratpartiet gjort ett väldigt bra valresultat. Vallokalsundersökningen visade prognosen 7,4 procent av rösterna hade gått till Piratpartiet. Det jublades på Piratpartiets officiella valvaka på Tekniska högskolan i Stockholm.
– Det är en upprymd stämning, det är en riktig klang och jubelfest här, säger Rickard Olsson. 
Östersundaren Rickard Olsson stod som femte namn på partiets valsedel. Han har inte fört någon aktiv personvalskampanj och har inga förhoppningar på att bli inkryssad i parlamentet.
– Men vår andrakandidat Amelia Andersdotter har kampanjat intensivt, så det blir spännande att se om hon lyckas knuffa ut förstanamnet Christian Engström, säger Rickard Olsson.
De första analyserna av valresultatet visar att Piratpartiet lyckats attrahera de unga väljarna och att väljarstödet bland unga män varit stort.
– Vi visste att vi hade stöd bland de unga männen och har försökt attrahera andra grupper, men där har vi inte lyckats tillräckligt bra, säger Rickard Olsson.
• Känns det som ni med mer än sju procent av rösterna gett etablissemanget en käftsmäll?
– Inte en käftsmäll, men en knäpp på näsan. Vår förhoppning är ju att det här ska leda till att det blir stopp för idiotlagar som innebär intrång i den personliga integriteten, säger Rikckard Olsson, piratpartiet.

Mer läsning

Annons