Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Partikoll på nätet

Annons

I dag kommer Statistiska centralbyråns sista undersökning innan valet om väljarnas partisympatier. Ett antal tusen medborgare har fått svara på vad de skulle rösta på om det var val i dag. Ja, vad ska man rösta på? Många är osäkra och en del söker kanske ledning i de interaktiva valkompasser som finns på nätet. Man svarar på en räcka frågor och får i retur veta vilka partier som ligger närmast hjärtat.

Det finns säkert en del som gillar tanken att få sina politiska preferenser utredda på fem minuter, så slipper man ödsla tid på att följa långa tv-dueller och läsa knastertorra debattartiklar.

Jag har prövat Svenska dagbladets valkompass med 26 frågor om alltifrån alkoholmonopolets bevarande, tanken på en individualiserad föräldraförsäkring till längden på sjukförsäkringen. Resultatet presenteras i staplar med partisympatier i fallande ordning. Enkelt och behändigt. Ja, man kanske skulle kunna tänka sig en mycket större marknad för dessa självtester. I stället för att den stressade svensken ska behöva söka tillvarons alla svar på egen hand får datorn göra jobbet: Vem är jag? Vad ska jag äta till middag? Hur ska min partner vara beskaffad? Vad vill jag göra på semestern?

Själv ligger jag, enligt Svenska dagbladet, närmast Vänsterpartiet med 77,1 procent. Sedan kommer Feministiskt initiativ, Miljöpartiet och Socialdemokraterna. Det värsta med resultatet är inte att det skulle bo en hemlig FI-anhängare i mig (jag gillar Gudrun Schyman) utan att jag till 28,5 procent sympatiserar med Sverigedemokraterna! Skjut mig hellre säger jag bara! Häri ligger svagheten med dessa tester, de tar inte hänsyn till subtila ting som ideologi, människosyn, partiledare – allt sådant som inte kan reduceras till en koncis fråga.

Till den dagen vi fått lite smartare datorer, alternativt klurigare frågeställare, får vi nog hålla till godo med de långa tv-duellerna och knastertorra debattartiklarna.