Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pärlor i Baltikum

/

Under oktober månad blev det en resa till Lettland och Litauen. Tillsammans med tio glada resekamrater från länet plus Nacka och under ledning av Karin Nordquist, Östersund, besöktes ländernas huvudstäder, Riga och Vilnius.

Annons
Första dagarna i Riga besågs stadens sevärdheter och då i synnerhet Gamla stan.
Sedan styrdes färden med buss genom Lettlands och Litauens vackra landskap till huvudmålet Vilnius.
I staden, som grundades 1323, blev det många pärlor att bese. Självklart Gamla stan som är full av mästerverk från gotiken, renässans- och barocktiden. Gamla stan är utifrån detta numera utsedd som världsarv av UNESCO. Exempelvis såg vi universitetet som grundades 1579 och är det äldsta universitetet i Östeuropa. Bland kyrkorna kan nämnas Heliga Annas kyrka, som är så vacker att Napoleon ville flytta den med sig till Paris. Katedralen och Peter och Paul-kyrkan är andra intressanta kyrkor.
Även flera intressanta konstnärer besöktes och deltagarna var duktiga att inhandla deras vackra alster.
Gruppen besökte också slottet Trakai från 1400-talet, cirka 30 km väster om Vilnius. Slottet är beläget på en ö i ett sjölandskap. I sen medeltid bodde Litauens storfurste här. Det byggdes ursprungligen som försvarsfästning. Av Litauens alla historiska arkitektoniska turistmål är Trakai slott det mest besökta.
Vår reseledare och guide Karin Nordquist kunde verkligen sitt Vilnius men så har hon också arbetet vid dess universitet i hela sju år.
Vilnius är också utsedd till en av Europas kulturhuvudstäder 2009 vilket borgar för ytterligare turism till staden. Stämningen i Vilnius är mycket speciell och stadens skönhet är betagande. Vilnius är därför en stad man aldrig glömmer.

Mer läsning

Annons