Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Parkinsonsjuk vann striden mot försäkringskassan

Försäkringskassans experter vägrade hårdnackat att bevilja den parkinsonsjuka kvinnan högre sjukpeng. En liten formulering i regelverket satte stopp för det. Nu har hon vunnit den rättsliga kampen och får dessutom retroaktiv ersättning.

Den 56-åriga kvinnan från Östersund är sedan sommaren 2006 helt sjukskriven efter att ha fått diagnosen parkinson. Hösten 2008 konstaterade läkarna att hon dessutom led av en depressionssjukdom.

Enligt sjukförsäkringsreglerna beviljades hon under de första åren en sjukpenning motsvarande 80 procent av sin sjukpenninggrundande inkomst, men den 1 juli 2008 sänktes ersättningen.

En enda lite formulering i regelverket gjorde att kvinnan beviljades den lägre sjukpenningsersättningen – 75 procent av den sjukpenninggrundade inkomsten.

Försäkringskassans medicinska experter gör förvisso bedömningen att hon lider av ”två mycket allvarliga sjukdomar”, men inte så allvarliga att hon är berättigad till den högre ersättningen.

Kvinnan ansåg att bedömningen var fel och hennes fackliga organisation tog också strid och överklagade beslutet till förvaltningsrätten.

”Det är styrkt att hon lider av en allvarlig sjukdom och hon uppfyller därmed kriterierna för att beviljas sjukpenning med 80 procent av sjukpenninggrundande inkomst”, skriver kvinnans företrädare till rätten.

En mjukare formulering i regelverket från årsskiftet 2010, från "mycket allvarlig" till "allvarlig" blev avgörande för förvaltningsrättens domslut som därmed gav kvinnan rätt till högre sjukpeng.

Nu får kvinnan 80 procent av sin sjukpenningrundade inkomst och dessutom ska försäkringskassan betala sammanlagt 14 000 kronor retroaktivt för utebliven ersättning från 1 juli 2008.

– Det känns som att jag har vunnit en stor seger mot en stor makt i Sverige”, säger kvinnan i en kommentar till LT.