Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Parasiten sprider sig till fler sjöar

Parasiten Cryptosporidium har spridit sig från Storsjön till andra sjösystem. Östersunds kommun rekommenderar därför alla invånare runt Näkten och Locknesjön att koka sjövatten som ska drickas.

Ett stort antal människor kring Östersund har hittills drabbats av parasiten Cryptosporidium. Men det handlar inte bara om de som bor runt själva stadskärnan. Många som bor i och i kring Fåker och Lockne har också blivit sjuka. Sannolikt för att de har druckit kommunalt vatten som innehållit parasiter.

Att många människor har drabbats av magsjuka leder i sin tur till att avloppsreningsverken i Fåker och Lockne släpper höga halter av parasiter i sjöarna.

– De provsvar vi fått visar att det finns höga halter av Cryptosporidium från de här avloppsverken, säger kommunens miljöchef Jari Hiltula.

Östersunds kommun går därför ut med en rekommendation till alla som tar dricksvatten direkt från Näkten och Locknesjön.

– De som tar sitt dricksvatten från de här båda sjöarna bör koka sitt vatten, säger Jari Hiltula.

I Bergs kommun mottogs beskedet om att den ökända parasiten spridit sig till vattendragen Näkten och Lockne med bestörtning.

– Jag trodde att vi skulle klara oss, men tyvärr hade jag fel, säger kommunchef BrittInger SteinÖhrnell.

– Vi har ett nära samarbete med miljö och hälsa på Östersunds kommun. Vi kommer fortlöpande att informera om vattenläget på vår hemsida, fortsätter hon.

Exakt hur länge rekommendationen ska gälla går inte att säga i dagsläget enligt Jari Hiltula men han vill betona att rådet gäller de som tar sitt dricksvatten direkt från sjön och inte de som tar grundvatten från egen brunn.

Även i det vatten som leds ut från avloppsreningsverket i Göviken finns höga halter av parasiter. Men Östersunds kommun har hittills valt att inte rekommendera människor som tar dricksvatten direkt från Storsjön att koka sitt vatten. Anledningen är att utspädningen är stor och riskerna för parasitsmitta därmed små.

Ytterligare provsvar som Östersunds kommun har fått visar att halterna av Cryptosporidium har ökat i det vatten som går ut i ledningsnätet från vattenverket i Minnesgärde jämfört med tidigare prover som tagits.