Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Parasit i vårt dricksvatten?

En parasit härjar just nu i länet och har lett till att ovanligt många människor drabbats av svår magsjuka.

Annons

Nu ska Östersunds kommun kontrollera om parasiten sprids via dricksvattnet.

Smittskyddsenheten vid Jämtlands läns landsting har den senaste månaden fått in ett 20-tal rapporter från privatpersoner och arbetsplatser där människor insjuknat med en svår form av magsjuka. De prover som har tagits visar att det handlar om en infektion som för första gången påträffats i Jämtlands län.

Infektionen orsakas av en parasit som heter Cryptosporidium och leder till diarréer, feber och buksmärtor. Men det finns också drabbade som inte upplever några symtom alls.

Eftersom det handlar om ovanligt många personer som drabbats på kort tid så vill lanstinget tillsammans med Östersunds kommun och Smittskyddsinstitutet utreda var parasiten kommer ifrån.

Ett steg är att undersöka vattnet i Östersunds kommun. Kommunens miljö- och hälsoavdelning kommer därför under de närmaste dagarna att ta vattenprover för att kunna utesluta vattnet som smittkälla eller för att eventuellt ringa in var i vattenledningsnätet som parasiten finns.

Östersunds kommun skriver i ett pressmeddelande att vattenproverna är en rutinåtgärd som utförs vid den här typen smittkällor. Analyssvaren från vattenproverna beräknas bli klara under nästa vecka.

Myndigheterna kommer även att undersöka om de som insjuknat har samma typ av smitta och om det eventuellt finns gemensamma nämnare med drabbade i andra delar av landet.

Till de drabbade i Jämtlands län hör skolor, dagis, vårdinrättningar och flera åkare i skidskyttelandslaget.