Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Paradiskonst på Jamtli

Jamtlis utställning Allt om paradiset har fått många att tänka till om vad som är viktigt här i livet. Jimmy Dahlberg och Grupp Älva har tänkt till alldeles extra mycket.

I anslutning till Allt om paradiset kan Jamtlibesökarna delta i en ordlek, som går ut på att plocka fram tre ord som representerar det som betyder allra mest för en i livet. Det har också Jimmy Dahlberg, konstnär och grafisk formgivare, och det kvinnliga konstkollektivet Grupp Älva gjort. Därefter har de omsatt orden i konst.

Frihet och energi var två av de ord Jimmy Dahlberg fastnade för, och det utmynnade i utställningen "Fri energi" som nu visas i museets entré och i Rentzhogsalen. Utställningen omfattar dels en rad skulpturer i aluminiumplåt, dels en video som visar en påfågel som kråmar sig inför beundrande åskådare på en innergård i Prag, Tjeckien.

– Jag var på semester med familjen och vandrade runt i storstadsbruset. Av en slump slank jag in på grönskande innergård där den här helvita albinopåfågeln höll till. Den var så otroligt vacker och det var så tyst och stilla där inne ...

Du fångade ett ögonblick i en paradisträdgård, alltså?

– Ja, det kan man säga. Men jag vill försöka undvika att ge pekpinnar åt betraktaren. Var och en får tolka mina verk som de vill. Därför sätter jag heller aldrig titlar på verken, säger Jimmy Dahlberg.

Sina stora metallskulpturer har han gjort av aluminiumplåt köpt på byggvaruhus. De små är av återvunnen, målad plåt som en gång använts till att märka upp landningsbanor på flygplatser. Skulpturerna står på podier täckta med reflekterande, färgad folie. Lampor och speglar bidrar också till spännande optiska effekter.

– Jag vill att skulpturerna ska uttrycka olika sinnestillstånd, kännas som små personligheter. Och hos alla finns en dubbelhet, alla har två sidor, säger Jimmy Dahlberg.

Två sidor av livet visar också det kvinnliga konstnärskollektivet Grupp Älva, som gjort en installation på Jamtlis terass. Installationen består av två torkställningar. På den ena hänger vardagsälvorna – de av tidsbrist, matkassar, trassliga barndomar och mycket annat tyngda kvinnorna. På den andra hänger de vita älvorna, de som man läser om i sagorna och drömmer om att vara. De som är lätta och fria, har tid att måla och träffa vänner...

– Det gick ganska fort att bestämma sig för att det var det här vi ville göra, säger Maria Olsson som är en av tio medlemmar i Älva. De var förstås elva från början, alla elever från Östersunds konstskola som ville fortsätta skapa tillsammans när de var klara med utbildningen 1992. Men en av dem, Siv Karlsson-Westermark, dog 2004.

Siv finns dock representerad med tre målningar i den andra delen av Grupp Älvas utställning "à propos Paradiset". Den hittar man i kafét, och den består av sammanlagt 35 tavlor.

– Vi är väldigt glada att vi fick den här inbjudan av Jamtli, paradiset har varit ett jätteroligt tema att jobba med, säger Marika Wahl-Lindberg som också ingår i Grupp Älva.

Övriga medlemmar i gruppen är Tintin Backman, Ulla Falkdalen, Ingrid Larsson, Ingrid Roth, Margareta Stjerna, Marianne Torstensson, Uli Wieser och Margareta Österberg.