Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pär Löfstrand (FP): "Vi får inte skapa frizoner för terrorister"

IS-terrorister som varit och mördat och våldtagit i Syrien ska inte kunna få gräddfiler till bostäder.
Det tycker folkpartisten Pär Löfstrand som nu skrivit en motion till Östersunds kommun där han efterlyser hårdare tag mot våldbejakande terrorism.
– Det ska inte vara så att man kan åka på mördarcharter, säger Löfstrand.

I motionen till Östersunds kommunfullmäktige, som även är undertecknad av Margareta Widell, Lennart Ledin och Annica Nordell, så skriver Pär Löfstrand (FP) att kommunen i samarbete med andra kommuner i länet samt Region JH ska ta fram en handlingsplan för att arbeta förebyggande mot våldsbejakande extremism.

Varför lägger ni det här förslaget?

– Det är viktigt att man tar fram handlingsplaner både på lokal och nationell nivå. Vi vet att det förekommer att soldater kommer tillbaka som har varit och krigat för IS. Det är mördare. Det måste till ett samarbete mellan kommun och polis så att man kan lagföra de här personerna, säger Pär Löfstrand.

Anledningen till att han skrivit motionen är den omskrivna strategiplan som socialnämnden i Stockholm klubbade igenom häromveckan. Där det bland annat stod att: "Boendefrågan är en förutsättning som behöver fungera och därför bör bostadsbolagen ingå i en samverkan."

Något som av kritiker har tolkats som att hemvändande IS-terrorister ska få en gräddfil till hyreslägenheter.

– Jag är rädd för den utveckling som man ser är på väg i Stockholm. Det handlar om att de här terroristerna ska lagföras. De ska inte få hjälp att skaffa bostäder, säger Pär Löfstrand.

Det har inte rapporterats om någon terrorist-turism härifrån länet. Vad är det som behövs förändras då tycker du?

– Vi lever i en mer och mer globaliserad värld. Då är det givetvis möjligt för en terrorist att gömma sig i länet. Jag har ingen aning om det finns sådana miljöer i länet i dag. Men vi ska inte skapa frizoner för terrorister.

Om terrorister åker och krigar för IS och sedan återvänder till länet är inte det ett polisiärt ärende?

– Om polisen inte har tillräckliga resurser för att göra det så måste även kommunen vara med.

Hur ser du på risken för att exempelvis samköra register hos socialnämnd och polisen kan inkräkta på den personliga integriteten?

– I den här situationen så handlar det om att få fast människor som begår folkmord. Jag är av den uppfattningen att vi ska skicka både soldater och vapen.

Pär Löfstrand tycker att regeringens politik och uttalanden när det gäller IS lämnar en hel del övrigt att önska.

– Det är en enorm flathet från både utrikesministern och statsministern som inte velat ta ordet folkmord i sin mun. Det är långt bort till Syrien kan man tycka. Men med den flyktingström som är i dag så är det en fråga även lokalt. Vi måste se till att de som verkligen flyr kommer hit och slipper möta sina släktingars mördare här.

– Det ska inte vara så att man kan åka på mördarcharter.