Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pär Jönsson har missuppfattat en del

Svar på insändare:

Länstidningen Östersund hade nyligen en ledare om ”Myternas marknad: Svensk hörselvård – från behov till business” – en rapport från Hörselskadades Riksförbund (HRF). ”Okunnigt”, hävdade Pär Jönsson (M), oppositionsråd, häromdagen (4 juli). Men tyvärr är det nog istället Pär Jönsson som har missuppfattat en del här.

Vi i HRF är i grunden positiva till vårdval, i län med stort befolkningsunderlag. Vårdval kan bland annat ge kortare köer.

Men vi är mycket kritiska till vårdval med hörselcheckar. Sådana system finns i dag endast i Skåne och Stockholms län, och här har många patienter drabbats av höga kostnader och ibland regelrätt lurendrejeri. En del betalar uppåt 25 000 kr för hörapparater, utan att få veta att landstinget kan erbjuda likvärdiga apparater. Audionomerna får dubbla roller, som både vårdgivare och säljare, och pressas att uppmana patienten att köpa hörapparater.

Självklart är det skillnad på hörapparater, precis som Pär Jönsson skriver. Olika hörapparater passar olika personer, beroende på hörselnedsättning, livssituation med mera, och varje apparat kan ställas in på en mängd olika sätt. Men priset är inget kvalitetsmått. I vår rapport visar vi att en hörapparat som upphandlats av Västra Götalandsregionen för 1 100 kr kan kosta 16 000 kr hos en privat mottagning i Stockholm. Exakt samma hörapparat – helt olika prislappar.

Det är viktigt att alla landsting har bra, breda och flexibla sortiment, anser HRF, så att alla hörselskadade kan få sina behov tillgodosedda inom den offentliga hälso- och sjukvården. Behovet ska styra, inte plånboken. Vi hoppas att det är och förblir en grundläggande princip i Jämtlands läns landsting.

Jan-Peter Strömgren, förbundsordförande, Hörselskadades Riksförbund (HRF)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel