Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pappor med pappas humor

"Jag kan inte sluta vitsa, det är därför det luktar skämt här inne". I nyutkomna boken "Pappahumor – på fullaste allvar" leker Lars "Vegas Gustafsson och Anders Ringfelter hejdlöst med det svenska språket.

Det började redan för flera år sedan när Lars "Vegas" Gustafsson och Anders Ringfelter jobbade ihop på en reklambyrå. Då upptäckte de att de blivit fostrade i precis samma vitsanda av sina fäder. Första fikarasten inleddes med:

"Hur muntrar man upp en butterkaka?"

"Med gladpack".

– Sedan fattade liksom alla var skåpet skulle stå. Med pappahumor är det inte gapskratten man är ute efter, det är mer himla med ögonen och bita ihop tänderna. När jag drar vitsar hemma himlar min fru först med ögonen, men sedan vet jag att hon skrattar i smyg, säger Lars, som precis som Anders tycker att pappahumorn kommer med åldern.

– Jag tror det händer något med ens humor när man själv blir pappa. Då ärver man sig egen pappas humor, säger Anders.

– När man är 14 år vill man bara dö när papporna drar i gång, men sedan sitter man plötsligt där och skrockar åt samma skämt, fortsätter Lars.

De gemensamma skrattfesterna vid reklambyråns köksbord tog slut när Lars bytte jobb, men för nästan exakt ett år sedan träffades de igen på ett glöggparty. Det tog inte länge innan ordlekarna var i gång igen. De bestämde sig för att starta en Facebook-sida i ämnet. Först en sluten sida, men sedan insåg de att de ville dela sin humor, som de själva ser som något av en konstform, med hela världen.

– Så nu har vi bokat Friends Arena, säger Lars allvarligt innan han lyser upp i ett pillimariskt leende.

Skämt åsido. Efter ett tag hörde Östersundsförläggaren Helen Ljungmark av sig och Gustafsson och Ringfelter var inte sena med att nappa på idén om att ge ut en bok. Innehållet i "Pappahumor – på fullaste allvar" är en blandning av odödliga klassiker, vitsar signerade deras respektive pappor, bidrag som de fått in via Facebook och egna skämt.

– Pappa sms:ar skämt hela tiden nu, säger Anders.

– Och jag har blivit stoppad på stan flera gånger. Det är många herrar som har vitsar. Det var en fin vits det brukar jag svara, säger Lars.

På söndag är det fars dag. Hur brukar ni bli firade?

– Nu när man har småbarn blir det inte så mycket frukost på sängen. Min fru Jenny brukar fixa en present som jag och barnen kan göra tillsammans, något pyssel eller en film, säger Anders.

– Jag hatar att fika i sängen, det är bara bökigt. Men jag tror nog att familjen kommer att vara extra snälla mot mig, vi käkar säkert något gott. Någon slips har jag däremot aldrig fått, säger Lars.

– Inte jag heller, det tror jag är en myt vad gäller farsdagspresenter, säger Anders.

Den 4 december har Lars Gustafsson och Anders Ringfelter boksignering på Cityshop i Östersund.