Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Pappa var inte problemet"

Den 10 juni 2010 tog socialsekreteraren Lars Persson sitt liv. I onsdags slog Östersunds tingsrätt fast att det fanns ett samband mellan hans självmord och det sätt som han behandlades på av sina chefer.

Ett utlåtande från företagshälsovården Commodia vägde tungt: Där stod att Lars Perssons depression hade "... ett rimligt och mycket sannolikt orsakssamband med den konfliktsituation...som förelåg på hans arbetsplats".

Det är uppenbart att många arbetsgivare inte har förstått att de också har ett ansvar för den psykiska arbetsmiljön, inte bara den fysiska. Nu har de fått det svart på vitt.

Samma dag som domen föll kom en rapport från Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, som konstaterade att vuxenmobbning är en viktig orsak till psykisk ohälsa på arbetsplatserna. Uppskattningar som gjorts tidigare visar att mobbning kan ligga bakom mellan 100 och 300 självmord varje år. Ändå har aldrig reglerna om kränkande särbehandling prövats i domstol förut.

I snart fyra år har Lars Perssons änka Maria Persson och döttrarna Lovisa och Lina kämpat för att ge honom upprättelse. Nu har den kommit. Familjens kamp har skapat helt nya förutsättningar för alla som känner sig mobbade av sina chefer. Plötsligt har de stöd från en rättsinstans.

Det finns en rad faktorer som gör att mobbning kan frodas på en arbetsplats. Problemet är oftast inte så enkelt som att chefen saknar inlevelseförmåga. Forskning visar på fyra viktiga orsaker: Dåligt ledarskap, otydliga förväntningar och krav, dåligt socialt klimat och små möjligheter att påverka det egna arbetet. Om arbetsmiljön dessutom är stressig och arbetsuppgifterna monotona bli allting snäppet värre.

Lars Perssons fall kommer att få stor betydelse även om de två chefer som dömts skulle frias i hovrätten. Det är till exempel inte troligt att det som hände i Krokom kommer att upprepas igen, nämligen att samma chef som har det juridiska ansvaret för arbetsmiljön också genomför utredningen om kränkande särbehandling.

Det var gripande att höra Lars Perssons döttrar kommentera domen i onsdags:

"Nu har vi bevisat för pappa att det inte var han som var problemet".

När Maria Persson stod i SVT:s Aktuelltstudio på kvällen kändes det som om vi såg målgången på ett långt sorgeprojekt. Lars kan de aldrig få tillbaka, men hans efterlevande har redan ändrat synen på vad arbetsmiljöansvar innebär.