Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Panoramakamera från Canon med 120 megapixel

På Canons framtidsmässa Expo i New York visar Canon upp nya tekniker och prototyper, bland annat en panoramakamera med 120 megapixel.

På Canons framtidsmässa Expo i New York visar Canon upp nya tekniker och prototyper, bland annat en panoramakamera med 120 megapixel.

Canon har nyligen berättat genom olika pressmeddelanden att de kan göra enormt stora sensorer och extremt högupplösta sensorer. På Expo i New York visar Canon ett användningsområde för sin nya sensor.

För film har det alltid funnits en uppsjö av specialkameror, som panoramakameror negativformatet 6x17 centimeter. Hittills har det varit ont om digitala specialkameror.

Canon High-Resolution Panorama Camera är en prototyp på panoramakamera med en APS-H-sensor på 120 megapixel och använder Canons vanliga EF-objektivfattning. Att Canon valt den sensorstorleken beror bara på begränsningar i dagens sensortillverkningsteknik.

Kameran ska kunna ta 1,4 bilder per sekund. Det innebär en datahastighet på 2,5 gigabit per sekund.

Den ska också kunna filma med upp till 60 bilder per sekund i full-HD (1920x1080 pixlar) från en valfri yta i bilden. Utsnittet väljs med hjälp av en pekskärm på baksidan. Denna filmkonstruktion låter mer tänkt för en övervakningskamera än för en panoramakamera.

Prototyperna som visas på mässan är många gånger långt i från produktionsmässigt. På den förra Canon Expo-mässan 2005 bevittnade jag tekniker för ansiktsigenkänning som idag finns i många kompakter, men också en protoyp på en spegellös systemkamera. Någon sådan har ännu inte kommit från Canon.

På Expo visar också Canon en prototyp på en 4K videokamera. 4K anses vara nästa HD-format med dubbla upplösningen jämfört med full-HD som även kallas 2K (eftersom storleken är 2 megapixel).

Canon visar också nya tekniker för bildstabilisering, främst för videokameror, där riktigt kraftiga rörelser (som när man går och filmar) dämpas.

Se fler bilder från Canon Expo här.


/Magnus Fröderberg

Kamera & Bild