Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Panasonic gör videokamera med fourthirds-sensor

Filmkvaliteten hos dagens systemkameror är så bra att det nu är dags att stoppa in sensorerna i traditionella videokamerahus.

Filmkvaliteten hos dagens systemkameror är så bra att det nu är dags att stoppa in sensorerna i traditionella videokamerahus.

Även om systemkamerorna ger bra bildkvalitet är de lite pilliga att hantera för filmaren som kan behöva zooma, ändra bländare, justera ljus, ändra skärpan med mera under pågående filmning.

Motorzoom saknas på systemkamerorna liksom möjligheten att direkt ansluta professionella mikrofoner med XLR-kontakter och jobba med tidskod. Filmfotografen kan också vilja fästa mottagare för trådlösa mikrofoner på kameran.

Panasonic AG-AF100 är en videokamera med samma sensor och objektivfattning som Panasonics systemkameror. På den animerade bilden syns Panasonics 14-140-zoom som säljs med Panasonic GH1.

Kameran kommer att kunna filma i 1080p och 720p med olika bildfrekvenser, 60 - 50 - 30 - 25 och 24 bilder per sekund, i AVCHD-format.

Filmfilerna lagras med SD, SDHC eller SDXC-kort upp till 2TB. Det finns två kortplatser och Panasonic uppger att man kan filma i 12 timmar med dubbla 64GB-kort.

En typisk filmfunktion som gärna fått leta sig ner i fler stillbildskameror är inbyggda gråfilter för att kunna använda större bländaröppningar i starkt ljus.

Andra filmfinesser är strömmatning till mikrofoner, HD-SMI och HDMI signalutgångar, tidskodning och 48 kHz ljudinspelning med 16 bitar med stöd för LPCM/Dolby-AC3.

Kameran kommer ut på marknaden i slutet av året.


/Magnus Fröderberg

Kamera & Bild