Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pampig musik och jättehästar intar Östersund

Beridna högvakten är i Östersund. På lördagsförmiddagen väntar en pampig parad med marschmusik - och världens största hästar.

– Vi är nästintill världsunika, säger trumpetaren Gustav Lundström.

När säsongen är slut i Stockholm händer det att Beridna högvakten åker ut i landet och visar upp sig. Den här helgen har turen kommit till Östersund. På lördagsförmiddagen blir det en parad genom Östersund med musik från Livgardets dragonmusikkår, en av försvarsmaktens tre musikkårer. Paraden avslutas med en uppvisning på Stortorget.

– Östersund är en gammal garnisonstad. Det är roligt att komma till en plats där vi normalt sätt inte verkar, säger Gustav Lundström.

På fredagskvällen fanns hästarna på plats i Östersund och det fanns möjlighet för intresserade att träffa hästar och ridande musiker. Med på resan till Östersund finns 21 hästar. Bland dessa finns två av den engelska rasen shire – världens största häst.

– De mäter 1,80 över manken och användes bland annat till att dra bryggvagnar tidigare, säger Gustav Lundström.

I den beridna högvaktens parad bär shirehästarna pukorna som bidrar till den pampiga musiken. De engelska jättehästarna tillhör undantagen i paraden, som annars består av svenska fullblod och tjeckiska hästar av rasen Kladruber.

Armens tre musikkårer gör ungefär 140-150 framträdanden varje år - de flesta av dem sker till fots. Catrin Carlsson från Östersund såg högvakten i Stockholm förra året och tycker att det ska bli roligt att få se dem i Östersund. Hon och sönerna Jacob, Evon och Ante fanns på Östersundstravet under fredagskvällen för att titta på hästarna.

– Det var en fin upplevelse att se dem i Stockholm, roligt att de är i Östersund nu, säger Catrin Carlsson.