Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Paloma är Englands nya darling

/
  • Paloma Faiths debutalbum har fått henne att jämföras med Amy Winehouse och Duffy. Foto: Scanpix

Hon är Englands nya älskling och jämförs med både Amy Winehouse och Duffy.

– Jag kan förstå jämförelsen, men jag gör något annorlunda, säger Paloma Faith.

Annons

Hon är 22 år och en jättesnackis i England. Singlarna från kommande debutalbumet ”Do you want the truth or something beautiful” har fått många att jämföra henne med andra brittiska sångerskor, som Amy Winehouse och Duffy.

– Jag kan förstå jämförelsen, vi har alla tre en en slags retro-röst. De är båda begåvade, men jag gör något annorlunda. Men vi har levt helt olika liv, gör helt olika framträdanden där mina står för det teatrala. Dessutom är mina texter är mer fantasifulla och surrealistiska, säger hon till TT Spektra.

Hon började skriva låtarna till albumet för fem år sedan. Under tiden har Paloma Faith hunnit med att vara jazzsångerska på den brittiska burlesk-scenen, vara assistent till en magiker och spela in film. Just nu är hon exempelvis aktuell i Terry Gilliams kommande film ”The imaginarium of doctor Parnassus”.

– Jag har alltid varit en ja-sägare. Alltså, jag tar inga droger och dricker inte särskilt mycket, men jag är en upplevelsenarkoman. Jag gillar inte att lägga alla ägg i en korg, och har egentligen alltid varit intresserad av konst, dans, musik och kommunikation.

Att hon dessutom har en examen i scenografi och scenteknik bidrar förmodligen till hennes spektakulära livespelningar.

– Mina liveframträdanden är det absolut viktigaste med min musik. De ska vara som en teatralisk show.

– Jag vill att folk ska känna att de fått en upplevelse, i stället för att bara ha gått iväg och lyssnat på några låtar.

Debutalbumet beskriver hon som en eklektisk skiva med något för alla smaker. Och att det blir fler är hon redan säker på.

– Albumet är bara som en liten första smygtitt på vem jag är som person. Men det är bara toppen på isberget - det går inte att förklara vem man är och vad man vill på ett enda album. Jag hoppas på en lång musikalisk karriär, så jag kan ösa ur mig allting och fokusera på olika områden. Jag vill sälja miljoner album, förstås.

Mer läsning

Annons