Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Palmemord utreds i "En pilgrims död"

"Call girl"-debatten, en dokumentärfilm och en serie vid jul.

Olof Palme har dominerat i vinter. Och än är det inte slut. Den 13 januari är det nämligen premiär för serien "En pilgrims död" i SVT.

Annons

"En pilgrims död" är den nya miniserien om Palmemordet som baseras på Leif GW Perssons trilogi "Välfärdsstatens fall".

– Det är ett otroligt spännande material. Vare sig man vill eller inte bär man en relation till det som hände och att det inte är förklarat, säger Rolf Lassgård som spelar chefen för Rikskriminalpolisen Lars Martin Johansson.

Som polischef tar han upp en parallell utredning till Palmeutredningen och tillsätter en ny grupp strategiskt utvalda personer som ska hjälpa honom lösa mordgåtan.

En av nyckelpersonerna i gruppen är polisen Jeanette Eriksson som spelas av Helena af Sandeberg.

– Det var en väldigt spännande och rolig roll. Det här är något som ligger i oss alla. Jag känner ingen som var ung på den tiden som inte vet var de var när Palme mördades, säger Helena af Sandeberg.

Berättelserna om Palme har varit många och mordet på statsministern 1986 är en händelse som gått till historien. Och en berättelse värd att påminna om tycker skådespelarna.

– Det är viktigt att diskutera det här. Varför har det inte klarats upp? Och det känns otroligt skönt som skådespelare att vara med i produktioner som behandlar vår samtid, säger Helena af Sandeberg som själv minns Palmemordet som en del av sin barndom.

Hon poängterar också att serien är mer av en politisk thriller än en traditionell polisserie. Och det är första gången Helena af Sandeberg spelar polis till skillnad från Rolf Lassgård som är en veteran på området.

Skillnaden från de tidigare rollerna är enligt honom att det gick att skilja på karaktärerna och att de hade sina privata liv.

– Det här är mer en polis satt i ett politiskt sammanhang, som verkar i ett samhälle. Det handlar om hur poliskåren fungerar kontra Säpo. Och det finns demokratiska processer, säger Rolf Lassgård.