Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Palmcrantzskolans årliga skrivartävling är avgjord

Om mänsklighetens hopplöshet, naturens skiftningar och alkoholisten på parkbänken. Pristagarna i PC:s skrivartävling låter bildspråket tala.

I år kom det inte in någon novell till Palmcrantzskolans lyrik- och novelltävling. Samtliga pristagare, Emma Grönlund, Erica Jonasson, Zozan Ali, Rebecka Sernheim och Fatemeh Jafari, deltog i klassen lyrik.

– Jag tycker att det är svårt att få ner en hel berättelse i en sådan kort text, säger Erica Jonasson, från Svenstavik.

Hon står bakom dikten "Jag grät i dag", som återger ett samtal om krig och världens orättvisor som hon hade med sin pappa.

– Jag kunde inte riktigt få fram mina känslor i diskussionen så jag skrev ner dem i stället.

Temat var fritt och eleverna valde att närma sig texterna ur olika perspektiv. Rebecka Sernheim, från Norderåsen, gick ut i naturen och lät sig inspireras av naturens förgänglighet. "Skogen står i lågor" består av fyra strofer, en för varje årstid.

Emma Grönlund, bosatt på Frösön, skrev ur en fågels synvinkel "Ovanför kyrkparken".

– Jag tänkte på det som folk i den här stan verkar irritera sig mest på: måsar och alkoholister. Och så rimmade jag, det är kul även om det är lite svårt, säger hon.

Precis som de andra försöker hon läsa och skriva en del på fritiden.

– Vill man skriva kreativt är det inte på svensklektionerna man ska vara, det är mest på musiken som man kommer i kontakt med det. Det är där man får analysera låttexter också, säger Erica.

De namndroppar artister och band som Håkan Hellström, Kent, Led Zeppelin och Bright Eyes som viktiga influenser.

– Poesin har blivit tonsatt, när jag växte upp lyssnade man mest på schlagertexter, nu är texterna mycket mer avancerade, säger Lars Persson, ordförande i juryn. Han håller med om att skrivandet har fått mindre utrymme i läroplanen.

– Det blir mer formellt skrivande, allt är så styrt och det är mycket som ska hinnas med, säger han.

Vinnarna får dela lika på de 2000 kronor från Östersundsstudenters gymnasieförening som stod på spel. Prisutdelning blir det på fredag.