Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pålitlig säkerhet ger studenter fördel

Studenterna vid vindkraftsutbildningen i Strömsund kommer framöver att ha en fördel när de söker praktik och arbete. Utbildningen de går på har nämligen godkänts av Global wind organisation.

Säkerheten är ofta a och o när det handlar om arbete med vindkraft. Inte minst när arbetet ska utföras på hög höjd. För att branschen ska ha koll på vilka utbildningar som når upp till de högt ställda kraven har en speciell certifiering tagits fram.

– Certifieringen är en överenskommelse mellan ett antal stora företag i branschen som gemensamt har kommit fram till en standard när det gäller utbildning i säkerhet, förklarar Börje Johansson som är lärare och instruktör på utbildningen till vindkraftstekniker i Strömsund.

Börje Johansson tror att de som går den yrkesinriktade utbildningen på Hjalmar Strömerskolan i och med den så kallade GWO-certifieringen kommer att ha ett försprång på arbetsmarknaden. Inte minst eftersom utbildningen är först i landet att certifieras.

– Vi är godkända för att leverera den här utbildningen till våra studenter och det innebär att våra studenter inte behöver göra någon extra säkerhetskurs när de ska ut på praktik och arbeta, säger han.

Utbildningen i Strömsund har godkänts när det gäller fyra av fem möjliga delmoment i certifieringen. Det handlar bland annat om arbete på hög höjd, brandsäkerhet och första hjälpen.

Börje Johansson säger att utbildningen på Hjalmar Strömerskolan har kontrollerats vid flera besök av oberoende inspektörer som kommit med förslag på vissa ändringar. Främst när det handlar om hur säkerhetsarbetet dokumenteras.

Han tillägger dock att certifieringen inte betyder att studenterna är långt ifrån fullärda när det gäller säkerheten.

– Det här är en lägstanivå som de har satt upp. Sedan kan det alltid tillkomma delar eftersom exempelvis turbiner skiljer sig åt från företag till företag. Dessutom finns ju olika lagar som ställer krav beroende på vilket land det gäller.