Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Paj med primörer och rostade pinjenötter

Underbar paj med färska primörer i vårens glada färger. Övriga året får vi köpa morötter, purjolök och färska örter från butiken.

Annons

4 personer:

Pajdeg:

3 dl vetemjöl

75 g smör

50 g kvarg lätt

Fyllning:

0,5 st purjolök

4 st kokta morötter

6 st kokta potatis

smör

1 dl rostade pinjenötter

2 st finhackade vitlöksklyftor

1 dl hackade färska blandade örter

2 dl Svecia riven

Äggstanning:

3 st ägg

3 dl mellangrädde

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt kvarg och arbeta ihop till en deg. Sätt ugnen på 225 grader. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Låt vila i kyl cirka 30 minuter. Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda det cirka 10 minuter.

Strimla purjolöken och fräs den och vitlök i smör i en stekpanna. Skär morötter och potatis i skivor. Blanda alla ingredienser till fyllningen men spara 1/3 av osten.

Vispa ihop ingredienserna till äggstanningen. Fördela fyllningen i pajskalet och häll äggstanningen över. Strö över resten av osten.

Grädda i nedre delen av ugnen cirka 30 minuter.

Receptet kommer från Arla.