Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Påfrestande positivt i Leighs nya

Annons


Kan en person vara så glad och positiv att hon blir påfrestande för omgivningen? Sådan är Poppy, huvudpersonen i den hyllade och prisbelönade komedin "Happy-go-lucky". Skådespelerskan Sally Hawkins ser flera likheter med sig själv.

-Jag är naturligt optimistisk, jag liknar Poppy, även om hon är lite mer extrem, säger Sally Hawkins till TT Spektra.

"Happy-go-lucky" är regisserad av Mike Leigh, som oftast gör samhällskritiska, mörka dramafilmer som "Naken" och "Vera Drake". Men han gör också komedier, om än med mörka stråk i berättandet.

Här berättar han historien om den positiva Poppy som inger omgivningen livsmod, men i hennes närhet finns också en bitter bilskollärare som ger filmen det mörker komedin behöver för att fungera.

-Han är arg och frustrerad, men också innerst inne en liten pojke som behöver tas om hand. Poppy känner medkänsla med honom.

I Sverige har vi tidigare sett Sally Hawkins i thrillern "Layer cake", tv-serien "Little Britain" och mot Stellan Skarsgård i "WAZ". Men det är "Happy-go-lucky" som gett henne det stora genombrottet. Hon vann Berlinfestivalens skådespelarpris och är nominerad som bästa skådespelerska till Europeiska filmakademins prisutdelning i december.

-Jag älskar Poppy. Hon är den hon är. Hon älskar livet, även om hennes entusiasm kan bli lite överväldigande. Folk kan tröttna på henne. Men med henne startar allt med ett skratt, hon bubblar av energi.
Ingen vet

Mike Leigh har sitt eget sätt att göra film. Han samlar sina skådespelare och ingen, inte ens han själv, vet vad resultatet kommer att bli. De diskuterar sig fram till en handling och till vilka karaktärer skådespelarna ska göra.

-Det tog oss sex månader och under den tiden fick jag inte ta några andra jobb. Mike kräver att man ägnar honom total uppmärksamhet.

-Vi börjar med karaktärerna, tar dom från födseln och framåt och går igenom allt i detalj. Jag vet vad Poppy fick i julklapp 1983. Det är väldigt svårt att förklara, men det fungerar. Mike guidar oss, han är med oss hela tiden. Det är oerhört kreativt och man använder alla sidor av sig själv. Man lyssnar på den musik och läser de böcker som karaktären gillar.
In i garderoben

Men tar då inte karaktären över? Sally Hawkins skakar på huvudet.

-Nej, det var lätt att sätta in Poppy i garderoben när jag kom hem. Jag refererade alltid till henne i tredje person. Man tar ett steg tillbaka och så kommer karaktären tillbaka till en nästa dag.

Hawkins säger att hon lärde sig mycket av Poppy.

-Hon är så oerhört öppen, och det var så intressant att se människors reaktion på henne. Hon är nyfiken på livet, hon är öppen, om ett skämt faller platt till marken så är hon lika lycklig för det. Hon är lycklig med sig själv, och hon har inte ett stort ego.

Och att få människor att skratta, det är det bästa Sally Hawkins vet.

-Det är det jag verkligen värdesätter i livet.

Mer läsning

Annons