Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Paavo först ut i improviserad jazzkväll på Färgfabriken

/
  • Gruppen Paavo bjöd på inspirerad, improviserad jazz vid den första konserten i vårens serie ”Improviserat x 4” på Färgfabriken.   Foto: Ulrika Andersson

I går inleddes en ny serie konserter med improviserad jazz på Färgfabriken. Först ut på scen var gruppen Paavo.

Annons

Paavo leds av sångerskan och röstkonstnären Sofia Jernberg och pianisten Cecilia Persson. Dessutom ingår Nils Berg och Thomas Backman på saxofoner och klarinetter, Marcelo Gabard Pazos, altsax, Clas Lassbo, kontrabas, samt Gustav Nahlin, trummor, xylophone och glockenspiel.

Gruppen gör musik med tvära kast och ständiga överraskningar – ena sekunden låter det som rak jazz, i nästa som klassisk musik, Frank Zappa, Nino Rota, rock eller pop.

Paavo har just gett ut sin andra cd ”Cançó del Paó” och reser nu på en månadslång releaseturné genom landet.

Magnus Vikberg som är initiativtagare till konsertserien på Färgfabriken är mycket nöjd med att ha lyckats få gruppen att göra ett turnéstopp i Östersund.

– Det här är det absolut hetaste inom svensk jazzimprovisation just nu, säger han.

Magnus Vikberg är själv aktiv musiker och har saknat en spelplats för den improviserade musiken i stan. Han är jätteglad över att ha fått tillgång till Färgfabriken:

– Lokalen är fantastisk rent akustiskt. Helt enkelt en drömlokal för en musiker.

Tre konserter till är planerade under våren.

23 mars kommer Emil Strandberg och Jonas Östholm, en duo som hämtar inspiration från den klassiska musiken till sin improviserade jazz på trumpet och piano.

20 april kommer trumpetaren Niklas Barnö med gruppen Je suis. Barnö, som är en välkänd karaktär på de svenska jazz och improvisationsmusikscenerna, går också under namnet ”Mistluren från Stockholm”. Han spelar med namnkunniga jazzmusiker i olika konstellationer både i Sverige och utomlands. I Barnös egen grupp Je suis ingår ovan nämnde Magnus Vikberg på trummor.

18 maj är det dags för vårsäsongens sista konsert. Då står gitarristen David Stackenäs på scenen.

Mer läsning

Annons