Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På vandring i nytt ljudlandskap

/
  • John Duva har lagt mycket energi på debutskivan, men nu är de sugna på att lägga energi på livespelningar.

Analoga riff i vintageanda. På onsdag nästa vecka släpper Årebandet John Duva sin självbetitlade debutskiva på skivbolaget Troglodyte Records.

– Vi är fruktansvärt nöjda, säger basisten Mattias Holmström.

Annons

Albumet blev precis som de hade föreställt sig. Jobbet började för ungefär ett år sedan då John Duva blev fyra medlemmar i stället för sex. Då gick de också från att spela med två gitarrer till en. I den vevan föddes en ny ljudbild som de gick i gång på rejält. Det gick lättare att skriva och låtarna lät argare och väldigt mycket bättre på alla sätt, säger Mattias Holmström.

– Vi blickar tillbaka till 60- och 70-talet, men inte alls för nostalgins skull utan för att bli riktig inspirerade. Ta garagedoftande rock med en känsla av att vara förbannad, då får du John Duva.

Albumet innehåller elva spår, av dem är fem låttexter på engelska och sex på svenska.

– När man skriver en låt så föds en känsla. Sedan handlar det om att få ut känslan maximalt för att göra låten färdig och då är det bara att använda det språk man kan förmedla den bäst på. Jag har aldrig sett någon regelbok för musik, nästa skiva kanske blir på swahili, vem vet, säger Mattias Holmström.

I onsdags släpptes första singeln "Arbetsnarkomaner" och till veckan kommer hela skivan. Medlemmarna tycker att skivbolaget Troglodyte Records har gjort ett bra jobb med att få ut den i Europa.

– Nu hoppas vi på många livespelningar och respons från olika hörn av musikvärlden. Vi kanske kan få en polack att dansa eller en spanjor att skrika ut sitt hat. Blir folk brydda är vi nöjda, säger Mattias Holmström.

Basen och replokalen i det gamla båtvarvet på skärgårdsön Yxla, där gitarristen Pelle Almqvist bor numera, tänker de ha kvar framöver.

– Vi har det helt underbart där. Det är lätt att hitta inspiration och vi har ingenting annat att göra än att dricka hejdlöst mycket kaffe och skriva musik. Så vi ser ingen anledning att ändra på ett vinnande koncept.

Nästa album är redan påbörjat.

– Smid medan järnet är varmt var det ju någon som sa, säger Mattias Holmström.

Mer läsning

Annons