Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På väg för att vidga gränserna

I dag börjar Konstens vecka i länet. I Håkan Perssons utställning "På väg" möts betraktaren av drömvärldar och av storstadens människor. En vecka senare handlar det om Dalai Lamas målarinna, Marianna, från Alsen.

Annons

Ljuset strömmar in i utställningshallen på Härke konstcenter, lämnar skuggor och blänk på de gallerivita väggarna. I dag är det vernissage för Håkan Perssons utställning "På väg", som spänner över lång tid och varvar suggestiva konstruktioner skapade i Photoshop med traditionell fotokonst.

Det äldsta fotot visar ett svartvitt Paris som blev till när han liftade i Europa år 1960. Bland de senare motiven sticker en kvinna i New York ut. Hon står mitt på Broadway, ögonen rymmer många berättelser och den röda jackan lyser i kapp med tidens reklambudskap och trafikljus. Håkan Persson planerar inte alltid så mycket utan tycker om att fånga de intressanta ögonblicken när – och där – de dyker upp.

– Man lever ju med den där blicken, att man ser saker. Hon satt på Starbucks och fikade. Jag visste först inte om jag skulle våga gå fram och fråga om jag fick ta en bild av henne, men det gjorde jag och hon sa okej. Jag bad henne le, men det kunde hon inte. Jag tycker att hon har något outgrundligt, Mona-Lisaaktigt över sig, säger han dröjande.

Photoshopverken vidgar gränserna för fotots möjligheter. De föreställer ofta drömlika bilder som Håkan fått i sitt inre under nattens timmar. Håkan börjar morgonen med att göra en lös skiss samtidigt som han funderar på hur han ska hitta komponenterna som behövs. Det kan ta lång tid eftersom motiven ofta hittas i olika delar av Sverige. Som i tavlan "Butterflies" där färgglada fjärilar plötsligt regnar över den stressade biltrafiken på motorvägen. Magisk realism.

– Under en period fotade jag mycket natur så jag hade faktiskt alla fjärilar klara redan. Men ibland säger jag till min fru att jag skulle behöva en gata i Stockholm. Då åker vi dit! brukar hon svara.

Håkan Perssons väg mot konsten har varit allt annat än rak. Fadern ville, precis som många andra fäder i början av 1950-talet, att han skulle skaffa sig ett hederligt arbete. Skriva dikter, måla och fotografera kunde man göra hemma på kammaren. Håkan inledde därför sin hederliga yrkesbana som skogsarbetare redan som 14-åring. Senare iklädde han sig rollen som militärbefäl på A4 i Östersund och därefter som fritidslärare på Birka folkhögskola. På 1980-talet utbildade han sig till mediapedagog på Dramatiska institutet i Stockholm. Utbildningen kom att bli livsavgörande för honom. Det var genom den han träffade sin fru, Heléne Åkerlind, och fick jobbet som ansvarig för mediautbildningen på Birka.

– Men det var först efter pensionen som jag på allvar lät min egen kreativitet blomma ut på allvar. Jag vill ut och resa mer nu. Här i Jämtland fotar de flesta natur, men jag är mer intresserad av människor, känner mer för att vara streetfotograf, säger Håkan, som har sin ateljé hemma i Åse, Trångsviken.

Genom åren har han också hunnit göra ett 60-tal filmer. Sex av dem har visats på tv, den senaste, dokumentären "Beredskapsårens hjältinnor", sändes förra året. 5 oktober berättar han mer om sitt filmskapande i en föreläsning på Härke konstcentrum. Fast då handlar det kanske mest om filmen som aldrig blev av, den om Dalai Lamas målarinna – konstnären och vagabonden Marianna Rydvald från Värmon i Alsen, som levt och fortfarande lever ett brokigt liv. Hon är Håkans tremänning, men det var först när han läste en artikel om henne i en veckotidning som intresset vaknade på allvar. För 15 år sedan fick han bidrag från Konstnärsnämnden för att göra en researchresa om henne. Färden gick till Hawaii och Maui där Rydvald då bodde i ett hus på en gammal japansk fruktfarm.

– Hon har levt ett oerhört fascinerande liv och föreläsningen handlar i första hand om det och om hennes konst. Vi har även filmat i Christiania i Köpenhamn, där hon också bott, och här uppe i Jämtland. Jag har försökt att få tag på henne, men jag vet faktiskt inte var hon befinner sig just nu, kanske i Indien?

Visst låter det spännande? Fortsättning följer alltså, nästa lördag.