Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På spaning efter vrak på Storsjöns botten

– Det finns säkert upp emot 400 vrak bara i Storsjön. Därför gäller det att sätta igång att leta!

Ronny Bergh och Kenneth Johansson från Östersund har en annorlunda hobby. De utforskar Storsjöns botten på sin fritid. Till sin hjälp har de investerat i ett avancerat ekolod som visar knivskarpa bilder från botten.

I går eftermiddag fick jag följa med i deras lilla motorbåt när de gav sig iväg från Frösö båthamn för ännu en upptäcktsfärd.

Ekolodet som de direktimporterat från USA börjar visa bilder från botten under oss på en bildskärm som sitter ovanpå instrumentbrädan. Bilderna kommer så fort vi lagt ut från hamnen.

– Lodet har en side scan sonarfunktion och kostade 35000 kronor. Vi är nog ensamma om att äga ett sådant bland båtfolket i sjön.

På cirka 20 meters djup fungerar ekolodet bäst och bilderna visar allt från stenar till bråte som finns på botten. Ända ner till 45 meter går det att få bilder med hyfsad kvalitet.

– Vi ska åka till Minnesgärde, där finns det ett vrak som kommer att synas tydligt på skärmen, säger Ronny.

Det var förra sommaren de bägge kom på att de skulle skaffa ett ekolod av hög kvalitet för att kunna utforska vad som finns i Storsjöns djup.

– Det är av personligt och historiskt intresse som vi vill utforska sjön. Hittar vi ett vrak så kommer vi att anmäla det direkt till myndigheterna. Vi kommer inte att bli några vrakplundrare, säger de bägge medan vi åker under Frösöbron.

Hittills har Ronny och Kenneth gjort en förteckning av 17 kända vrak. Det äldsta från 1738 och det senaste är från en båt som sjönk 1956.

– Båten från 1956 hette Sandviken och sjönk under bogsering utanför Odensala och ligger på ett stort djup. Båten skulle till Brunflo för att ställas upp som sportstuga.

När vi kommer fram till Minnesgärde börjar det synas ett stort vrak på bildskärmen.

– Nu ligger båten rakt under oss på tio meters djup, säger Kenneth. Det är en fraktpråm som fraktade tegel mellan Vålbacken och Östersund och den sjönk i början av 1900-talet.

Det är spännande att tänka sig att det ligger en 30 meter lång båt rakt under oss och som är någorlunda intakt.

– Dykare brukar gå ner till pråmen i utbildningssyfte. Därför är det väl känt i de kretsarna att vraket finns.

Nu planerar Ronny och Kenneth att starta en förening för alla som har samma intresse som de.

Det skulle vara både en kulturell och historisk gärning att undersöka alla fynd och försöka hitta nya. Det tror vi många skulle vara intresserade av, säger de bägge.

– Men då behöver vi vara många fler än bara vi två.

Jan Andersson