Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På söndag öppnar utställningen för alla samlare

De flesta samlar på något någon gång i sitt liv därför kommer många också att känna igen sig i utställningen ”Samlat” som öppnar på Jamtli på söndag.

– Utställningen har kommit till på begäran av många, säger Jeanette Wahl på Jamtli. Att samla är ett fenomen som börjar när man är liten och kan fortsätta hela livet.

På Jamtlidagen som de fick tips om runt 200 samlare, av dem ett 30-tal valts ut som får visa sina samlingar på utställningen.

Utställarna har blivit samlare för att det är kul, gillar själva samlandet, det ger en social kontakt, de är med i föreningar, de får vänner och bekanta med samma intresse och så är det spänningen och jakten efter nya föremål.

Här finns exempelvis en samling Mad-tidningar som är komplett. Då blir själva ägandet det trevliga liksom att läsa tidningarna.

– Vi har valt föremålen för att få en bredd, här finns barnsamlingar förr och nu, de klassiska fingerborgarna och äggkopparna, en cigarettasksamling från Mus-Olles och gamla idrottskort som följde med när man köpte en chokladbit.

En 17-årig kille samlar på smaker. Den smaksamlingen finns nu på Jamtli. Samlingen består av ett antal energidrycksburkar och ägaren kommer ihåg hur de smakar genom att titta på sina burkar.

– Han drack en energidryck i Norge och upptäckte efter det att det kom nya smaker hela tiden och då började samlandet.

Förr samlade barn på vackra stenar, snäckor eller fjädrar. Sedan kom samlingskorten med tuggummipaketen. Därefter kom samlandet av exempelvis Harry Potterfigurer. I en monter finns figurer från den allra första filmen, saker som bara fanns under en begränsad tid.

En samling som sticker ut är den orangefärgade.

– Samlingen tillhör en kvinna som inte mådde särskilt bra och plötsligt fick behov av orange som färg. Hon gick genom en livskris, med den här färgen fyllde hon på energi och ork att kämpa vidare, berättar Jeanette Wahl.

Här visas skor i ett kreativt perspektiv. Ägaren Irene Modin gör små installationer med sina skor och skriver små berättelser till.

En 80-årig kvinna samlar på dockor från hela världen, trots att hon inte rest särskilt mycket. Dockorna har hon köpt på loppis och ställer upp dem i grupper som hon sedan målar av.

Jamtli har också fått lånat samlingen från sjukhuset med allt som barn och vuxna svalt eller stoppat i örat eller näsan. Här finns allt från små stenar, knappar, kapsyler till stora knivar.

• Men samlar du något, Jeanette Wahl?

– Jag samlar på löpsedlar som jag tror är från historiska ögonblick, exempelvis ”Elvis är död” och ”Palme är död”. Jag har också löpsedeln ”Clooney landar i Brunflo”.

– Sedan kan man diskutera hur många föremål det måste vara för att blir en samling. Kan ett ultimat föremål vara en samling? Här finns en ask Kanolds utställningsgodis och hade jag den skulle jag vara nöjd med den samlingen.

Avslutningsvis kan nämnas att bakom ett skynke finns de så kallade Franska korten med lättklädda damer.