Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"På sommaren är vägen trafikfarlig"

Problemen har varit kända i 30 år – men ombyggnaden av väg 315 dröjer. Det senaste budet är att det ska vara fixat 2017.
– Det borde ha gjorts för länge sedan, säger KG Lindblad.

Annons

LT berättade i fredagens tidning om vilka vägar i länet som rustas upp i sommar. Väg 315 mellan Rätan och Utanbergsvallarna tillhör inte dem, Enligt ortsborna borde den ha åtgärdats för länge sedan.

– Någon större renovering måste vara väldigt länge sedan det gjordes. Däremot har man gjort lite hjälpinsatser någon gång, säger KG Lindblad, ordförande i föreningen Bölegården.

I januari hölls ett informationsmöte om vägen. Beskedet från Trafikverket var att vägen ska byggas om och att den ska vara klar år 2017.

– Det är förhalningen som är jobbig, att det hela tiden skjuts fram. 2012 skulle det åtgärdas, men det blev inte av. Sedan har det blivit nedbantat, säger KG Lindblad.

Tillsammans med ordförandena i föreningarna Böle-Röjan Fiber och Röjan vägbelysning har han författat en skrivelse till Trafikverket om att det är viktigt att upprustningen snart kommer i gång. Föreningarna vill att kurvorna i Rätansböle, att det skapas en skyddad zon för gång- och cykeltrafikanter genom byarna Rätansböl och Röjan, att hastigheten maximeras till 40 km/h genom byarna och att kurvorna i Rätansbergets nedre del rätas ut.

Vägen har fullt av sprickor och hål som ställer till det för trafikanterna.

– Kurvorna har alltid funnits, men nu är det skadorna i vägbanan som är mest enerverande. Vi brukar skämtsamt säga att det är vårtecknet när bilen kommer och fyller i sprickorna. De senaste somrarna har vägen varit direkt trafikfarlig med alla sprickor. Vi som bor här vet var de finns, men om man kör här för första gången är det förenat med risker, säger KG Lindblad.

Väg 315 är en vanlig transportsträcka för turister som åker till Klövsjö, Vemdalen och Björnrike. Emellanåt är det väldigt mycket trafik på vägen enligt KG Lindblad, som har bott i Rätansböle sedan 1974.

– Periodvis är det bilköer, det kan komma hundratals bilar på kort tid. Turistbäddarna ökar hela tiden och den utvecklingen tycker vi är väldigt positiv, men man måste se till att infrastrukturen hänger med.

Det går också många timmerbilar på vägen.

– De som kör timmerbilar längs den här vägen upplever att det är väldigt jobbigt och stressande, särskilt när det är många transporter, säger KG Lindblad.