Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På rundresa med husbil i Kroatien

/

En rundresa längs Dalmatiens bergiga kust och vackra öar kan bli prisvärd och rik på upplevelser. Följ med på en campingsemester bland bedårande utsikter över ett glittrande Medelhav.

Annons

I hamnen i Split står färjorna och väntar på att ta oss ut i den kroatiska övärlden. Ön Bracs vatten är overkligt rent och klart i morgonrodnadens kava stiltje. Morgondoppet är uppfriskande vid den berömda stranden Zlatni Rat som sticker rakt ut som en pil i havet.

– Du är galen som badar redan i maj! skrattar ett par äldre kvinnor.

Orutinen att köra husvagn genom Europa fick oss att prova Apollos nya charterform: paketresa med flyg till Split och sedan husbil. På semesterns tredje kväll känns det skönt att stanna en extranatt med det sju meter långa ekipaget på Marios camping i byn Bol på Brac, med utsikt över sundet mot grannön Hvar. Vi sätter på gasolspisen, kokar upp pasta med räkor och dukar upp salami, färskt bröd från bybageriet och vin på campingbordet och bara njuter av utsikten.

Morgonen därpå tar färjan över till Makarska rivieran trekvart. Trafiken flyter på längs kustvägen, en av Europas absolut vackraste sträckor. Plötsligt saktar trafiken ner och det blir kö. De dryga femton milen till Dubrovnik drar ut på tiden och frestar semesternerverna när sexmånadersbebisen Alba skriker. Vi gör en avstickare ut till landsbygden och förvånas av kontrasten mot kustens moderna turistfaciliteter: byar med hästdroskor som tagna från en annan tid eller ur en film som ”Zigenarnas tid”.

Adrenalinnivån höjs åter när vi nästan fastnar med den tre meter breda husbilen mellan husfasader på en trång bakgata i Dubrovnik. Vi är nästan framme vid campingen Solitudo, en av flera bedårande bukter där turisthotellet ligger en bit utanför den medeltida stadskärnan.

En generös, äldre gentleman i kostym tar över ratten och räddar oss precis igenom gränden. Man blir varm i hjärtat över alla hjälpsamma människor, speciellt när man är i nöd utomlands! Den berömda venetianska hamnstaden Dubrovnik blir dock en besvikelse med sina köer av kryssningsturister till turistrestaurangerna.

Vi tar vägen norrut på Peljesac-halvön och passerar vingårdar, före en kort färjetur över till Korcula. Till skillnad från grannöarna Brac och Hvar är Korcula frodigt grön, och mest känd för att Marco Polo föddes här. Blandningen av turister och lokalbefolkning skapar en levande känsla.

En kittlande slingrig väg längs vattnet leder till lilla campingen Oskorusica. Sympatiska ägarinnan Fani Brcic tar emot med öppna armar. Efter en stund knackar det på husbilsdörren:– Här får ni mina färska pannkakor och honung från ön!

Lilla hungriga Alba blir salig av lycka och smaskar ivrigt i sig dem. Vi somnar avslappnade i husbilens breda dubbelsängar efter en svalkade kvällsdusch i tvätthuset till cikadors sång och ett par glas strävt rött Vranacvin som sängfösare.

Semestern avslutas med Split som blir en glad överraskning med sitt folkliv. Barn leker på den breda strandpromenaden och förälskade par strosar genom tusenåriga gränder där hus byggts som på lager bredvid varandra, sekel efter sekel, i ett underbart organiskt myller där en gång Diocletianus palats låg – vilket murar och romerska kolonner vittnar om. Några ljumma, sena restaurangmiddagar här känns som en charmig urban avrundning till några veckor med kristallklart hav och avslappnat campingliv.

Mer läsning

Annons