Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På ridläger i Hara – i dagarna tre

I tre dagar är det bara häst som gäller – från tidig morgon till sen kväll. Åtta tjejer från olika delar av länet har samlats i Hara på ridläger.

Det är en sommarvarm tisdag. Borta över Oviksfjällen har molnen parkerat, men på ridbanan i Hara skiner solen.

– Kom ihåg Tove: lite kortare tyglar! Och så hälarna, Ebba! Bra tjejer! ropar Annika Tillman samtidigt som hon försöker hålla koll på alla tjejer och hästar.

Inga killar deltar i årets ridläger. De tjejer som deltar är mellan 7-10 år.

På schemat står hoppning, ridning i skogen, teori och att sköta om hästarna i stallet. Alla deltagare bor tillsammans i en stuga under lägrets tre dagar.

– När vi inte är i stallet är vi i stugan och pratar, säger Julia Vikström som borstar sin häst efter ett ridpass.

Hon är tio år och bor i Östersund. Det är första gången hon är på ridläger.

– Det roligaste är att rida och pyssla om hästarna, säger Julia Vikström.

I en annan spilta står åttaåriga Emmy Kandel från Frösön tillsammans med hästen Katitza. Världens snällaste häst – om man frågar Emmy.

– Jag blev glad när jag fick Katitza. Hon är väldigt gosig och lydig. Och så är hon jätteduktig på att hoppa. Katitza vill inte att ryttaren ska ramla av, hon litar på den som rider, säger Emmy Kandel.

I vanliga fall rider hon några gånger i veckan. Nu ska hon strax ut på ridbanan för att träna hoppning, och senare på dagen blir det en skogstur.

– I går när vi red i skogen råkade några galoppera ut på ängarna, berättar Emmy Kandel.

Trots att sådant kan hända är hon aldrig är rädd när hon rider.

Annika Tillman har ordnat ridläger sedan 1994, både för barn och vuxna. Det är svårare att få till läger för vuxna, hittills har bara en person anmält sig i år.

– De kanske inte tar sig tid, säger Annika Tillman.