Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På resa i österled

/
 • Här ses medlemmar och anhöriga i Reumatikerföreningen Östersund samlade utanför Spahotellet Tervis.                                     Foto: Rolf G. Swedbergh

Reumatikerföreningens medlemmar i Östersund har varit i österled på Sparesa. För sjätte gången på raken har man varit till Estland och för andra gången till kuststaden Pärnu i södra delen av landet.

Annons

I tidig morgon lämnade gruppen Östersund med buss och nådde senare under dagen Värtahamnen i Stockholm. Här embarkerades Östersjöns nya drottning Baltic Queen. Efter kort uppehåll i Tallinn styrdes så kosan, genom ett försommarfagert, landskap till Pärnu där deltagarna checkade in på Tervis spa. Anläggningen är Estlands största spa och kanske det mest välkända och ligger i ett naturskönt område vid Pärnuflodens mynning.

Väl på plats blev det ett snabbt igångsättande av passande behandlingar. Som exempel kan nämnas vattengymnastik, paraffininpackningar, saltkammare, massage och ultraljud. Vid anläggningen fanns också fri tillgång till ett fritidscentrum med simbassäng, fem, fem olika bastur, bubbelbad och som grädde på moset ett rykande hett japanskt bad med en värme om 41 grader som är det bästa botemedlet mot nordisk kyla.

Historiskt om Pärnu kan sägas att staden grundades år 1241 av tyska ordern och har i dag 55.000 invånare. Staden benämnes också som Estlands sommarhuvudstad. Pärnus första spaanläggning uppfördes redan år 1838. Det var då och framåt populärt för den tyska adeln, ryska tsarfamiljen och hela Europas överklass att komma hit för att kurera sig. Efter murens fall 1989 har branschen åter blomstrat upp och nu har många moderna Spaanläggningar vuxit upp.

Avslutningsvis ett stort tack till vår chaufför och bussägare Torstein Gustad, Melhus, Trondheim, guiden Ruth Sommervold och sist men inte minst vår egen reseledare Berith Krieg som år efter år ordnar allt till det bästa för oss. Nu ser vi fram mot nya spaäventyr kommande år.

Mer läsning

Annons