Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På onsdag kan beslutet om höjd skatt komma

Bräcke kommun har vridit och vänt på intäkter och ser att kostnaderna ökar mer än intäkterna. Men om en skattehöjning är rätt väg att gå vet inte Sven-Åke Draxten (S), kommunstyrelsens ordförande.

Halvårsbokslutet visar att Bräcke kommun går 4,3 miljoner mindre plus än budgeterat. Därför har en höjning av kommunalskatten diskuterats – vilket LT berättade om i fredagstidningen. På kommunstyrelsens sammanträde nästa onsdag tas frågan upp.

– Då måste vi ha ett konkret beslut. Kommunfullmäktige ska anta det i november. Vi får titta på om det är den utväg vi ska ha – att höja skatterna som enda möjlighet att klara ekonomin, säger Sven-Åke Draxten.

Kommunen når inte god ekonomisk hushållning under 2013 eftersom resultatet inte visar på fem miljoner plus.

– Om kostnaderna överstiger intäkterna blir det alltid konsekvenser. Då klarar man inte balanskravet och då får man en ryggsäck som man ska ta igen de åren som kommer. Det underskott man har måste man plocka igen och då måste man lägga besparingar på verksamheterna. Det är väldigt viktigt att man klarar balanskravet, säger Sven-Åke Draxten.

De alternativ som finns till att höja kommunalskatten, som i dag ligger på 23,32 kronor, med uppemot en krona är att titta på att göra kostnadsminskningar i de kommunala verksamheterna. Något konkret förslag från kommunens tjänstemän inför det kommande mötet i kommunstyrelsen är ännu inte klart.