Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På motorcykel från Sydkorea

Snart lastar Per Wallin sin motorcykel och minimal packning på ett flygplan till Sydkorea. Han och hans reskamrater ska köra därifrån till Sverige.

Annons

Det var förra året på Adventuredays, ett event för touring- och offroadmotorcyklister i Säfsen, Dalarna, som Per Wallin träffade de två likasinnade som han ska resa med.

– Årets träff i Säfsen till veckan är en kick-off för vår resa, säger Per Wallin.

Därifrån åker trion till flygplatsen i Oslo där resan börjar på allvar.

– Vi flyger direkt till Sydkorea. Därifrån ska vi åka genom Japan, Ryssland och Mongoliet.

Han och de två reskompisarna, en svensk och en norrman, planerar att köra på landsbygden under hela resan med ett undantag.

– Tokyo ska vi köra igenom, det blir häftigt. Men annars tänker vi inte åka genom några städer utan hålla oss till små byar och landsbygden.

Mongoliet är den stora grejen med resan.

– Asfalten har ju inte nått dit än så det blir något alldeles särskilt, säger Per Wallin.

De har inte bestämt någon exakt resrutt.

– Vi håller det öppet och bestämmer det under resans gång. Jag har faktiskt inte läst på mycket alls om hur det är i de olika länder vi kommer att köra igenom. Jag vill inte ha några förutfattade meningar.

• Hur känns det att snart vara på väg?

– Det känns väldigt lugnt på något sätt. Nu är det bara att åka, det ska bli skönt, säger Per Wallin.

• Är det här ditt livs resa?

– Många frågar om det, men det är faktiskt inte det. Jag har många resor jag vill göra. Nästa resa finns redan i mitt huvud. Jag vill åka till Sydamerika och köra runt där.

Men det är inte heller den enda resdröm han har. Det kommer fram när han visar LT:s reporter och fotograf ett gäng Java-motorcyklar från 1962.

– Tänk er att åka på en sådan här genom Ryssland, till Murmansk!

– BMW:n som jag ska åka på nu är ju som ett tekniskt rymdskepp till skillnad från Javan, säger Per Wallin.