Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På läger med nästa generation

Det sliter. Det kostar på. Det är samtidigt stimulerande, men marschen från junior till U23-åkare och så småningom kanske A-landslag är lång. Det kräver dessutom uppoffring.
Jens Burman vet, men han ser samtidigt målen. Mästerskapen och resultaten som kan föra honom mot nästa landslag.

I ett Vålådalen som mer liknar juli än mitten av september tränar Sveriges junior- och U23-landslag på skidor. Det är varmt, nyasfalterat på en splitter ny femkilometersslinga för rullskidor och gott om andra träningsalternativ runt husknuten.

Den här förmiddagen vigs åt intervaller. Men för att få längd i kombination med höjdmeter förläggs träningen till Åre och vägen upp mot Ullådalen. "Skutans" brutalitet ska nyttjas för att slita på landslagsåkarna på kort sikt, men bygga upp på längre sikt.

Vid E14 nära Indalsälven är det dimma. Längre upp strålande sol. När septembersolen visar sig från sin allra bästa sida svettas skidåkarna i Gunnar Hammarbergs och Tobias Långbergs landslagstrupp. Här sliter juniorer med U23-åkare. Här finns möjligheter för en juniorskvätt att övertyga, liksom förstaårssenioren kan göra detsamma i U23-laget.

Alla jobbar utifrån sina förutsättningar. Tre intervaller gånger en kvart i kraftigt motlut denna torsdagsförmiddag kräver sin man och kvinna. Har inte träningen skötts, så syns det. Här faller dock ingen ur ramen och det är klart – landslagstrupperna är uttagna utifrån kriterier om både tidigare resultat och förväntat talangskap.

Här tränar nästa generations Johan Olsson eller Charlotte Kalla. De är bara knappt tjugo år fyllda ännu. Eller bara 17 som i Ebba Andersons fall, som Sollefteåtjejens prästbetyg visar, men alla har de kapacitet. Möjlighet att utifrån teknisk färdighet med skidor och stavar slå sig fram, eller via sina inombords gynnsamma gener med hjärta och lungor, kunna göra stordåd vad det lider.

Ett par av killarna som visar framfötterna denna torsdag är Åsarnas Edvard Sundman och Jens Burman. Den senare med ett JVM-silver som merit från fjolårsvintern. Edvard Sundman med samma bakgrund som Burman i form av gymnasiestudier i Åsarna, men hämmad av landslagsuppdrag av sitt finländska medborgarskap.

Nu är han svensk. Därmed också uttagen i det blå-gula U23-laget och det passar honom väl.

– Jag är glad och nöjd med att pappersexercisen äntligen nått vägs ände. Nu är jag svensk på riktigt och det är jag glad över. De svenska klubbarna och landslagen har större resurser än i Finland. Därför vill jag vara här, säger Edvard Sundman om att han nu bytt blå-vitt mot blå-gult.

När gänget kör uppför backen mot Ullådalen lägger sig Jens Burman, 20, först varje gång. Han håller den positionen och visar styrka. Grabben från Rätan som gjort sin gymnasietid i Åsarna tog JVM-silver i våras.

I Val de Fiemme blev det alltså medalj över tio kilometer. Det gav honom en landslagsplats i U23-laget. En position han nu gärna vill försvara, inte minst under lägervistelserna.

– Mästerskapen i Kazakstan är mitt stora mål kommande vinter, förklarar han.

På lägret i Vålådalen finns sjutton aktiva från både juniorlandslag och U23-truppen. Alla strävar uppåt. Juniorerna mot U23 och U23-åkarna mot B- och A-landslag. Varje pass är en utmaning. Varje veckas sammanlagda träningsdos summeras mot ett förutbestämt årsschema. Kanske 550 timmar, 600 för en 20-åring, 650 när du är 21 och sen accelererar det. Men träna förnuftigt med långsam stegring verkar logiskt.

Ebba Andersson från Sollefteå känns flyga upp för landsvägen mot Bustamon den här förmiddagen. Hon är bara 17, men en talang utöver det vanliga. För bara några veckor sedan sprang hon 3000 meter i ungdomarnas Finnkamp på 9,41 och vann överlägset.

I vintras var hon kvalificerad för JVM, men bröt handleden en vecka före mästerskapen. Nu är hon återställd och bevisligen i väldigt fin form.

– JVM är än en gång det stora målet. Men innan dess väntar massor av träning. Det är mitt liv just nu. Jag trivs med all denna intensiva dos av både löpning och rullskidor, berättar hon.