Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På kurs för att göra god glass ...

När Eldrimner anordnar kurs i att göra äkta glass på Rösta i Ås kommer deltagare från hela landet och lokala ingredienser som lingon och getmese blandas ner.

Kursen i att göra äkta glass är fullbokad och har 15 deltagare.

– Vi hade kunnat ha det dubbla kanske tredubbla eftersom efterfrågan är så stor, säger Viktoria Vestun, kursledare och livsmedelsutvecklare på Eldrimner.

Thorkil Boisen, som sedan 10 år tillbaka driver glassfabrik och kafé på Bornholm, lär deltagarna om glasstilverkning, hygieniska aspekter och utrustningen men också praktik där de får prova på att göra olika typer av glass och sorbet.

– Man måste vara vaken hela tiden när man gör glass, man kan inte göra andra saker. Sedan måste man ha bra råvaror, riktig mjölk, grädde och färska ägg. När äggen blir gamla bryter enzymerna ner proteinet i äggvitan. Med bra råvaror kan det inte bli bättre, säger Thorkil Boisen.

– Det är roligt med glass, man kan jobba med lokala smaker som älgört och bär från skogen som exempelvis blåbär och lingon. Det blir lite annorlunda jämfört med smaker som banan och kokos, säger Viktoria Vestun.

Deltagarna på kursen är alla där för att lära sig göra äkta glass för att kunna ägna sig åt glassförsäljning. Markus Edlund kommer från Myssjö Järnsjö, sju mil från Örnsköldsvik, och har köpt en gammal skola han ska göra om till glassfabrik.

– Vi är tre personer därifrån. En tjej har mjölkdjur så vi tänkte ta mjölken därifrån och bär från skogen för att producera och sälja glass, berättar Markus Edlund. Det är riktigt roligt att göra något som är ”back to basic” och inte så mycket tillsatser. Thorkil Boisen är duktig och det här med äkta råvaror är lite i ropet.

Daniel Lärkert från Rasten driver Rasten Lantbruk och går tillsammans med sin sambo Malin Boman glasskursen.

– Min sambo ska öppna gårdsbutik plus mejeri på gården, säger Daniel Lärkert.

– Jag ville också göra något på gården. Så jag gick en ostkurs och under en ostresa där vi besökte olika gårdar runt om i landet kom vi till två tanter som gjorde glass och då ändrade jag mig och ville göra glass i stället, säger Malin Boman.

– Vi tänker även göra glasstrutarna själva. Blir det bra ruljangs på gårdsbutiken tänker vi ha också satsa på ett glasskafé, säger Daniel Lärkert.

De berättar att knäcka ägg är det jobbigaste med glasstillverkning. På 40 liter glass går det 250–300 ägg.

Thorkil Boisen menar att det är olika smak på mjölk i Jämtland, Skåne och i Bornholm. Det ger glassen en lokal smak.

– Det är inte svårt att göra en vacker glass men det är svårt att få till en unik smak, säger han.

Därför har deltagarna fått prova på att göra olika varianter av vaniljglass och använt sig av lokala ingredienser som älgört och skogsbär.

– Det är en ökad efterfrågan på egen glass och på speciella smaker, säger Thorkil Boisen.