Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På kryss med Teater Verbal

/
  • Det måste vara ordning på ledtrådarna. Håkan Borgsten, till höger, stämmer av programmet med Elin Andersson, David Johansson, Stina Hylén, Anton Nyberg, Åsa Tander och Vera-Linn Karlsson.
Foto: Åsa Eriksson Ahnfelt
  • Vera-Linn gör Astrid och Stina gör Selma i en sanslös sketch om kända svenska författare på barnbokskonvent. Foto: Åsa Eriksson-Ahnfelt

Teater Verbal tar melodi-krysset ett steg vidare. I deras Livekryss handlar det inte bara om musik. Merparten av ledtrådarna består av teatersketcher. Premiär på Tingshuset i kväll.

Annons

För tre år sedan startade de som en informell cirkel, kallade sig Offerdals teateramatörer och spelade sommarteater om beredskapstiden på bygdegården i Ede. Sedan dess har de hunnit göra både Shakespeares ”En midsommarnattsdröm” och en modern ”Alice i Underlandet”, ombildat sig till föreningen Teater Verbal och flyttat in till stan.

– De flesta av ungdomarna som är med pluggar och arbetar i Östersund så det blir lättare så, säger Håkan Borgsten, ledare och regissör.

Från och med i höst har de sin lokal i Tingshuset. Och till sommaren blir det utomhusteater på Tingshusets innergård, är det tänkt. Men redan i höst vill Teater Verbal nå ut till Östersundsborna, visa att de finns, säga ”hej, här är vi”.

Det gör de med tre kvällars Live-kryss, där publiken får en blandning av musik och sketcher som ledtrådar till den korsordsruta som ska fyllas i. Det blir en sorts snabb och infallsrik improvisationsteater där det gäller att hålla associationsbanorna öppna för det oväntade och oförutsägbara.

Föreningen Teater Verbal har ungefär 15 medlemmar, men alla är inte med på varje Livekryss.

– Skådisarna byts ut inför varje föreställning. Och ämnena varierar, men sista gången har vi ett tydligt jultema, säger Håkan Borgsten.

Sen fortsätter han instruera premiärensemblen – Anton Nyberg, David Johansson, Elin Andersson, Åsa Tander, Vera-Linn Karlsson och Stina Hylén:

– Ta in publiken, se folk i ögonen. Ha inte för bråttom och ställ frågan TYDLIGT, säger han och lämnar över stormhatten till Anton Nyberg som ska vara konferencier och introducera nästa sketch.

– Kommer av sig gör alla. Det finns ingen anledning att bli stressad för det. Släpp och gå vidare bara, säger han till Åsa Tander, som tappar repliken när hon ska vara tysk bagare i en klassisk tårtsketch.

Genrepet går väl sådär. Precis som det ska göra. I kväll kommer Livekrysset att sitta som smäck.

Och ja, det blir fina priser. Och ja, det är tillåtet att fika under föreställningen.

Mer läsning

Annons