Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På Ica i Sveg är integrationen en vinst för alla

Icabutiken i Sveg har i dagsläget sex unga män från Afghanistan som jobbar och praktiserar. En praktisk integration som gett vinst åt båda håll.
– Det är så här samhället kommer att se ut och vi måste se till att det blir så bra som möjligt, säger Leif Lindström, Icahandlare i Sveg.

Missa inte LT:s nya app för Iphone och Android

Asghar Jafari talar dari, persiska, engelska och svenska. Han började på Ica i Sveg som praktikant för några år sedan och nu jobbar han extra med de flesta förekommande arbetsuppgifter i butiken, förutom sitt skolarbete.

– Det var rätt svårt med svenskan i början och jag pratade mest engelska. Men kravet var att jag skulle prata svenska och det gick bättre och bättre med språket. Man lär sig hela tiden och nu känner jag mig bekväm och kan prata med de flesta, säger han.

– Det har vi varit tydliga med redan från början, att man är väldigt begränsad om man inte kan språket. Vi har tryckt på och sagt att vi vill kunna erbjuda arbete men då måste man kunna svenska, säger Sebastian Lindström, som är Ica-handlare i Sveg tillsammans med sin pappa, Leif Lindström.

– Och det har varit väldigt roligt att se vilket driv det finns i de här grabbarna. En stark vilja att lära sig och en otrolig lojalitet och arbetsmoral, de ställer alltid upp och kommer med ett glatt humör, säger han.

I dagsläget har är det sex unga män från Afghanistan som jobbar extra eller praktiserar i butiken. Tre av jobbar extra samtidigt som de studerar, två av dem är praktikanter från handelsprogrammet på gymnasiet och en har språkpraktik via arbetsförmedlingen. Alla kom de till Sveg som ensamkommande flyktingbarn.

– Det kommer ju många människor från andra länder och kulturer och vi måste försöka ta hand om dem på bästa möjliga sätt. Och vi blir ju inte fler här i Sveg. Jag tror att det är viktigt för orten att det kommer hit nya människor och förhoppningsvis stannar några av dem kvar, säger Leif Lindström.

Hade det inte varit lättare att ta in någon på praktik, och i förlängningen anställa, om den personen redan kunde svenska?

– Jag har inte riktigt tänkt så. Dels är det väl hur man är som människa och dels tycker jag vi har ett ansvar som arbetsgivare, att se till att det här blir så bra som möjligt, säger han.

Och poängterar också att de som jobbar extra på Ica gör ett väldigt bra jobb.

– Så det är en win win situation. Vi måste ju ha tag på arbetskraft och om vi samtidigt kan hjälpa människor in i samhället är det bara positivt.

Har du några råd till andra arbetsgivare, när det gäller att ge möjlighet till praktik och jobb åt invandrare?

– Ge det en chans. Det behöver inte vara så krångligt. Det ger också väldigt mycket tillbaka. Och så måste man våga ställa krav och berätta hur det fungerar hos oss, vad det är som gäller, hur man uppträder, att det är viktigt att komma i tid och så vidare.

Några så kallade "kulturkrockar" har förekommit. Asef Hashemi, som också jobbar extra på Ica sedan flera år tillbaka, berättar om en stor skillnad jämfört med i Afghanistan.

– Där har vi en väldigt stor respekt för äldre, man kallar dem inte vid namn utan säger sir.

Var du rädd för Leif?

– Nej inte rädd, men jag pratade inte direkt med honom när jag började här utan gick genom andra när jag vill säga något till honom. Det var lite svårt att vänja sig vid. Men nu går det bra.

Vid enstaka tillfällen har någon reagerat negativt på att det jobbar invandrare i butiken. Men det är inget som direkt oroar icahandlarna.

– Vi står över det. Vi lever i ett fritt och öppet samhälle, det är så här det ser ut i dag och det måste avspegla sig även hos oss. Det är inte något konstigt, säger Sebastian Lindström.

– Och är det någon som skulle välja bort oss för att vi har personal från andra länder, då må det vara så, säger Leif Lindström.