Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”På Helags kan man bara vara”

– Även om det är jobb är det lätt att vara här. Det säger Sarah Berg som jobbar på Helags fjällstation.

Annons

I sommar lämnade Sarah Berg hemmet i Såå utanför Åre för att arbeta på Svenska turistföreningens fjällstation vid Helags.

– Jag hade jobbat på Helags tidigare och jag tycker att det är en trevlig station i ett bra område, berättar Sarah, om hur det kom sig att hon tog med sig maken J-O och dottern Stella och drog till Helags för att jobba under några sommarveckor.

– Det är ett härligt sätt att kunna göra något annat än det vanliga jobbet.

2005 jobbade Sarah på Blåhammaren och 2006 på Helags.

– Det lockar fortfarande, jag skulle kunna vara här ännu mer. Även om det är jobb är det lätt att vara här. Vi äter personalmat och det blir ett enkelt liv.

I vanliga fall jobbar Sarah som skolkurator på Åre gymnasieskola.

– Det här blir ju helt annorlunda, här handlar det om att jobba mycket praktiskt, sedan handlar det ju om att bemöta folk på båda ställena, säger hon.

När vi träffar Sarah är de fyra personer som jobbar på Helags fjällstation, under högsäsong är det sex personer i personalen.

– Vi lever nära varandra och blir väldigt tighta. Det är ett enkelt liv, du jobbar, är ute och sitter och samkvämar på kvällarna.

Är det en speciell typ som jobbar på fjällstation?

– Ja, det tror jag nog, det är många som återkommer, många gör som jag och jobbar bara ett par veckor. Man måste gilla att vara ute.

Naturen blir lätt den gemensamma nämnaren.

– Många av oss är nya bekantskaper och det vi pratar om är om dagens jobb och ifall det har kommit några nya ungar, vi har ju fjällrävar här som det är väldigt spännande att följa.

Stugplatsen Helags uppgraderades till fjällstation 2001. Det är servicen som skiljer en stugplats från en fjällstation.

– Det är inte dimensionerat för stora middagar och mycket folk. Men det är en del av charmen att det är lite mindre. Det är opretentiöst här och alla känner sig hemma, det är inte så coolt och sportigt, säger Sarah.

I hennes arbetsuppgifter ingår att laga middag till de hungriga fjällvandrare som bänkar sig i Storstugan varje dag klockan 18. Råvarorna kommer till Helags med helikopter.

– När jag har lagat mycket mat går det att sätta sig alldeles själv i bastun och bara koppla av. Jag tycker väldigt mycket om att laga mat. Det är en skapande, kreativ process och oftast blir det gott. Folk är så tacksamma för att det finns mat.

Det finns också mycket som kan trassla till tillvaron för de anställda på fjällstationerna. Avlopp är alltid en het potatis och det händer att en slamsugare måste flygas upp med helikopter. Allt som kommer upp på fjället måste ner från fjället, allt från skräp till fekalier från utedassen måste forslas ned.

Ledighet ger möjlighet att njuta av den storslagna natur som finns runt stugknutarna.

– Då är vi ute och går på tur. Är det två dagars ledighet går man gärna i väg någonstans. Vi skulle vilja gå till Fältjägarstugan. Jag gillar att springa och det är en helt annan sak att springa här än hemma, säger Sarah.

Att fiska är ett annat intresse Sarah passar på att odla och så blir det en del djurspaning.

– Det är otroligt mycket djur här, det finns ju fjällrävar, massor med fågel och härom dagen var det några som såg en järv.

Med på Helags är maken J-O och dottern Stella. J-O är föräldraledig så han och Stella har hängt med för att tillbringa tre veckor på Helags. Sara och J-O träffades på en annan fjällstation, på Blåhammaren när de båda jobbade där.

Tillvaron på fjällstation är också speciell då de som jobbar där befinner sig i väglöst land och i viss mån är avskärmade från omvärlden under en längre tid.

– Det behöver jag ju inte hantera förrän jag kommit ner. Vi har tv och radio, men det är lätt att släppa fokus, och för min del kan det få vara så under den tid jag är här.

Sarah är fast, hon gillar verkligen tillvaron på Helags.

– Här finns inga måsten, man kan bara vara. Hemma kommer du alltid hem till en vardag och det är avslappnande i sig att slippa. Det finns inte en massa saker att göra, utbudet är så litet att man blir avslappnad.

Annons