Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På Furuviken har det dansats i minst 70 år

Dansbanan Furuviken i Hällesjö firar i sommar 40 år med Hällesjö Folkets hus-förening som arrangör. Men dansbanans anor sträcker sig längre än så, minst 70 år tillbaka.

Det rustas för sommardans på Furuviken i Hällesjö. Just den här dagen är det svinkallt med vindar från nordväst och isen på den intilliggande sjön har inte lämnat riktigt än.

Men en ny bro och trappa in till dansbanan står klar och diverse förstärkningar har gjort under dansgolvet.

Nu är det bara att invänta sommaren.

– Furuvikens festplats med fotbollsplan och dansbana tillhörde från början Hällesjö idrottsförening, säger ordföranden Sten Edvardsson. Men då idrottsföreningen upplöstes tog vi över.

Han berättar om hur livet i byn har förändrats. I Hällesjö bodde nämligen mycket folk under 50–60-talen, de hade till och med ett eget fotbollslag.

– Men folk flyttade söderut under 1960-talet då de små enheterna inom jord- och skogsbruk försvann.

Dansbanan stod från början söder om byn ”vid ett mygghål mellan Tjärnbacken och Bodsjötjärn. Den kallades då för rotundan, förmodligen för dess form”, skriver Alf Edvardsson i en historik.

Han fortsätter: ”Dåvarande ägaren Axel Edvardsson tröttnade troligen på myggen och skaffade ny mark vid Furuviken”.

Speciellt utsende. Dansbanan är nämligen åttkantig vilket gör den lite speciell till utseendet.

Det har ofta varit stora artister och orkestrar på Furuviken, mest publik drog Gösta ”Snoddas” Nordgren, på sin tid. Då var de tvingade att skaffa stolar och bänkar och ställa ut på fotbollsplanen, eftersom runt 700 personer hade letat sig dit. När Folkets hus-föreningen tog över började de anordna danser sommaren 1970 både onsdagar och söndagar.

– På onsdagarna vände vi oss till en yngre publik medan söndagarna, med första timmen med enbart gammeldans, lockade en något mognare publik, säger Sten Edvardsson.

– Men det blev allt svårare som arrangör att hitta orkestrar som kunde spela blandad dans, alltså två moderna och en gammal, därför ändrade vi upplägget på Furuviken.

Därmed var det färdigdansat på söndagarna från början av 2000-talet.

Varje sommar kör man åtta danskvällar efter midsommar enbart på onsdagar och Sten Edvardsson och Inger Landerberg, som är kassör i föreningen, gläds åt att dansen är på uppgång igen.

Fler ungdomar. – Förra sommaren ökade antalet besökare väsentligt, främst var det ungdomar, säger Inger Landerberg och skickar en tacksamhetens tanke till Danspatrullerna som åker runt i länets skolor för att lära eleverna att dansa.

– Jag tror också att gammeldansen kommer tillbaka, säger Sten Edvardsson, många ungdomar tycker det är kul.

Många orkestrar har förstås spelat på Furuviken genom åren. De nämner Ludgopelles som var kända för sin tungstäpp, Lindqvistarna förstås, Olas, Seiberts med Joel, Cedermarks och Knytta spelmanslag.

– Knytta spelmanslag hade publikrekordet på Furuviken under ett antal år fram till början av 90-talet, säger Sten Edvardsson. Då kom Nick Borgen och tog över.

Jannez populära. En orkester som genom åren lockat väldigt mycket dansfolk är Jannez från Laxsjö, och de är lika populära än i dag.

Så när Folkets hus-föreningen skulle välja jubileumsorkester var därför valet lätt. Det blir Jannez som spelar.

– Till finalen har vi The Playtones som vann Dansbandskampen, det är det dyraste band vi någonsin haft på Furuviken.

Men vad är framgångsreceptet, hur har denna dansbana kunnat locka så stor publik under alla år?

– Vi har lyckats locka alla åldrar hit, just nu satsar vi på ungdomarna mellan 15 och 17 år. De får gå in för halva priset.

– Furuviken är vida känd och det kommer fortfarande nya danssällskap om så bara för en kväll. Dansarna kommer bland annat från Sollefteå, Östersund, Sundsvall och Ånge.

– Dessutom arbetar vi ideellt med att göra smörgåsar, koka kaffe, sälja korv och dricka och vi tycker om att träffa folk och att dansa själva förstås.

När man kommer till Furuviken löser man in sig från bilen och åker till fotbollsplanen och parkerar. Här finns plats för husbilar, husvagnar och tält också.

Många har med sig fikakorgar och slår sig ner på en filt i gräset eller på de möbler som finns ute vid sjön.

Att Furuviken kommer att överleva länge till tror Sten Edvardsson.

– Det är positivt att det sänds så många dansprogram i tv, jag tror det gör att intresset ökar. Några tankar på att sluta har de inte. Här kommer det att dansas i många år till.