Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"På ett eller annat sätt kommer att jag att möta min publik"

"Salong Flyttkartong" portades av Länskulturen i Designcentrums källare. På fredag visas konstprojektet i Tingssalen på Gamla Tingshuset i stället.

I onsdagens tidning berättade vi om länskulturchefen Ingrid Printzs beslut om att inte upplåta Länskulturens lokaler till Linnéa Sjöbergs konstprojekt. Dels för att kommunen påtalat brister angående miljö- och hälsoaspekter i samband med installationen och dels för Länskulturen inte har något uppdrag att ställa ut konst. Nu har arrangören Jämtlands läns konstförening bokat ny lokal på Gamla Tingshuset. Linnéa Sjöberg tar med sig verktygen som behövs för att göra sin tatueringsperformance, men hon är inte säker på om just den delen av installationen kommer att visas.

– Jag tar med mig grejerna, men jag har inte bestämt mig för om jag vill tatuera eller inte eftersom jag drabbats av flera personangrepp via telefon och på internet. Stämningen är väldigt obehaglig. Därför håller jag allt öppet än så länge, säger hon.

– Men på ett eller annat sätt kommer att jag att möta min publik och visa installationen, fortsätter hon.

Med "Salong Flyttkartong" vill Linnéa Sjöberg göra motstånd mot de rådande normerna i samhället. Hon säger att hon inte är det minsta intresserad av att provocera i stil med Anna Odell utan att hon oftast går på intuition och magkänsla i sin vilja att skapa en identitet. Hon har bland annat producerat två t-shirts som kommer att säljas på fredag. Den ena föreställer hennes tatuerade överkropp.

– Jag bokade tid hos en plastikkirurg på Manhattan och bad honom teckna markeringarna han brukar göra på patienter inför bröstförstoringar. Sedan åkte jag hem och tatuerade in det på min egen kropp. Nu säljer jag den som ett konstverk, en del använder den, andra ramar in den.

Linnéa Sjöberg är uppvuxen i Strömsund. För fem år sedan fick hon landstingets kulturstipendium i Östersund och förra året tog hon examen vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Hon har fått mycket uppmärksamhet för sin orädda, många gånger råa, konst, som ofta är brutalt konceptuell.

– Mina föräldrar har alltid uppmuntrat mig att göra det jag vill och tror på. Strömsund var rätt hårt. Var man annorlunda fick man ett rätt tufft bemötande som man var tvungen att hantera. Det där är något som jag har tagit med mig i mitt konstnärskap; att inte vika ner mig trots motstånd.

På lördag berättar hon mer om sitt konstnärskap i Rentzhogsalen på Jamtli. Publiken får då höra mer om "Salong Flyttkartong" och om hennes tidigare projekt "GTD 4s810". I det senare förvandlade hon sig själv till en karriärkvinna under ett och ett halvt år. Syftet var att ifrågasätta grupptillhörighet och ytans makt.

– Eftersom jag jobbade med mig själv som ett verktyg så blev jag också tvungen att ändra på min ide om mig själv och vem jag egentligen är. Människans identitet är en konstruktion, säger hon.