Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På andra sidan kravallstaketet

/
  • Strömsundssonen Johannes Sandberg var bara fyra år när de finska hårdrockarna Oz gjorde sin senaste turné, men på torsdagen fick han känna på hur det känns att bära artistpass när han hoppade in som basist på Zeppelin stage på Sweden rock festival.Foto: Lasse Ljungmark
  • Johannes Sandberg spelar annars i U2-doftande Redout, men genom Jailbaitkompisen Michel Santunione fick han kontakt med Oz-pojkarna.
  • Oz manager Jukka.

Oz stod på scenen för första gången 1977. I går, den 9 juni 2011, hoppade Strömsundssonen Johannes Sandberg in som basist på Zeppelin stage på Sweden rock.

– Jag var fyra år när de spelade live senast.

Annons

Det spöregnade på onsdagskvällen. Efter en kvalmig torsdagsmorgon kom duggregnet strax efter klockan 13.00 på torsdagen men innan dess hade de finska åttiotalsrockarna kört gamla örhängen som "Turn the cross upside down" och nya "Burning leather" (titelspåret till den nya plattan som ska komma i höst).

Hårt, gitarrtungt och väldigt 1985. De var stora i Finland på 1980-talet och gjorde sin senaste spelning för 20 år sedan. Förutom Muskelrock i lilla Blädingen i Småland förra helgen. Och nu, Sweden Rock. Managern Jukka gör en tumme upp efter spelningen.

– Han är kanonbra, säger han och nickar åt Johannes Sandberg.

Johannes, nästan två meter lång och med ett hårsvall som får pojkarna i Oz att se flintis ut, har gjort sin andra spelning med de finska rockarna.

Den första var giget på Muskelrock föregående helg. På torsdagen gjorde han ett inhopp tillsammans med originalbasisten Jay C. Blade. Vi snackar klassisk och rak rock 'n' roll med doft av Accept och möjligen Saxon – om man vill dra referenser.

– Det här är sådan musik jag gillar att lira. Åttiotalsrock, säger Johannes Sandberg.

Han spelar annars i U2-doftande Redout och det var genom Jailbaitkompisen Michel Santunione som han fick kontakt med Oz-pojkarna.

– De ville ha tag på en basist och Michel tipsade om mig, berättar han.

Jay C. Blade spelar i det något större bandet Yö (ja, det är korta bandnamn som gäller i Finland) och är uppbokad i princip hela året vilket ger en lucka för en ny basist i Oz. Och på den vägen är det.

– Det är lite coolt att stå på andra sidan kravallstaketet, säger Johannes Sandberg.

Han har sett ett antal band på Sweden rock de senaste åren, men aldrig själv haft ett artistpass. Frågan är hur det känns att spela med rockherrar som i veckan gjorde sin comebackspelning efter 20 år i träda.

– Vi är som en enda stor familj och de är som mina pappor. Det är ett skönt gäng.

Influenserna på scenen går inte att ta miste på. Nikki Sixx, sleazerocklegendaren från Mötley Crüe.

– Han är inte helt fel. Det är klart att jag har hämtat lite inspiration från honom.

Nästa spelning med Oz är planerad i augusti.

Annons