Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

P 3 guld blir balansakt för Timo Räisänen

/
  • Timo Räisänen är stolt över att få leda P3 guld i Göteborg. ”Jag känner mig väldigt hedrad”. Foto:SCANPIX

Timo Räisänen blir programledare för P 3-guldgalan i Göteborg i januari.

– Man går på en lina i stället för på ett golv

Så beskriver Timo Räisänen känslan att stå på scen utan gitarr, och avslöjar hur mycket han saknar vapendragaren Håkan Hellström.

Annons

Radiohuset har aldrig varit lika tyst. Timo Räisänen stirrar tomt ut i luften. Först efter en halv minuts kontemplerande tar han luft och börjar:

– Vi umgås inte alls. Vår relation är ganska obefintlig.

Sedan vänskapen med musikaliska själsfränden Håkan Hellström upphört har ämnet varit känsligt.

De båda träffades under gymnasiet och Timo Räisänen medverkade på Hellströms två första skivor.

Nu träffas de inte alls.

– Det är ingenting som jag egentligen ska prata om för mycket. När man jobbar så tätt ihop under så många år blir det som ett förhållande, ett band är som ett förhållande. Och lägger man ned bandet så lägger man ned förhållandet, det är ganska svårt att hitta tillbaka till en bekväm grund att umgås på.

Känns det sorgligt?

– Jo, jo... Det är sorgligt. När man har ett förhållande med en tjej och det tar slut så fanns det ändå, i de flesta fall, en bra anledning till att man var tillsammans. Då är det ganska sorgligt. Men samtidigt är det en del av det förflutna. Man får minnas det med glädje och tycka att det är fint i efterhand.

Bredvid Timo Räisänen ligger en cowboyhatt i guld. Med kavaj och slips. Han har just blivit klar att leda P 3-guldgalan 2010.

– Det känns väldigt bra, rätt avslappnat, vilket är skönt. Jag känner mig väldigt hedrad. Det är roligt att folk tycker att jag har något att komma med även utan en gitarr.

– Om jag gjort något liknande? Jag har varit konferencier på en gala för Sveriges kompositörer. Jag brukar inte vara nervös, men inför det höll jag på att göra på mig. Det var inte i samma storlek, men det känns jäkligt skönt att ha gjort det.

Är det skillnad att stå på scen när man inte ska uppträda?

– Det är som att gå utan något under fötterna, man går på en lina i stället för på ett golv. Nu vet jag att jag fixar det. Jag känner mig ganska trygg, jag har fått en liten förskola.

Utöver förberedelserna inför P 3-guldgalan 19 januari arbetar Timo Räisänen just nu med sitt nya album.

– Mina skivor hittills har blivit hårdare och hårdare, den här blir inte alls lika hård. Jag kommer att luta mig tillbaka i gubbigheten i stället. Jag tror att den kan släppas till våren. Då blir det full turné, om folk fortfarande vill ha mig efter P 3 Guld, säger Timo Räisänen och skrattar.

Mer läsning

Annons