Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Øystein imponerar som vanligt!

/
  • Øystein Baadsvik på tuba, bakom skymtar Linnekvintettens trombonist Birgitta Lagerstedt och Östersundsbördige trumpetaren Palle Hägglöf.
  • Konsertens två tubaister, Simon Frisk och solisten Øystein Baadsvik.

Jag njuter av att få betrakta en kvalificerad yrkesmänniska.

Annons

Om det sen är en möbelsnickare, en skidskytt eller en revisor spelar inte så stor roll utan de är yrkeskunnandet jag vill åt. Det är ren konst. I går fick jag och ett gäng till njuta den lysande tubaisten Øystein Baadsvik tillsammans med Linnékvintetten på lunchkonsert på Birka folkhögskola i Ås.

Øystein Baadsvik, som lyckats skapa sig en karriär som enbart solist på tuba med hela världen som arbetsfält imponerade stort. Som vanligt skulle jag vilja säga, jag har haft nöjet att höra och se honom tidigare och har aldrig blivit besviken över hans artisteri. Fast jag vet bättre så gick till och med jag på hans skapade illusion att han bara leker med detta stora och rätt luftkrävande instrument. Han behärskar instrumentets hela register oklanderligt. Hans spel bjuder på allt från skiraste skirt till rått, brutalt och smärtsamt.

Linnékvintetten har sedan 1986 funnits som en av länsmusikensemblerna under Musik i Upplands tak. Idag är de en av Sveriges få fast anställda brassensemblerna som därmed får möjlighet att jobba heltid med sin ensembleform. Man skulle kunna säga att brasskvintett är den tuffaste grenen för en brassmusiker. Naket solospel tillsammans med de andra i gruppen, det ställer höga krav på musikerna. Linnekvintettens består av Bengt Fagerström och Paul Hägglöf trumpet, Lennart Stevensson horn, Birgitta Lagerstedt trombon och Simon Frisk tuba

De har arbetat tillsammans med Øystein vid ett par tillfällen förut och det märks. De är samjobbade och det skapar frihet i spelet och det serverar oss en grupp med trygg utstrålning och fin klang.

Det blir en genrebred konsert. De bjuder på jazz i låten Cathy som är Øysteins egen komposition, tre stycken tangos av Piazzola, nyskriven klassisk musik i Anna Baadsviks komposition Minnet av en ros. Lekfull är Øysteins egen komposition Fnugg där han ytterligare visar på tubans möjligheter genom att sjunga och spela i den samtidigt. Där skapas möjligheter till många härliga onomatopoetiska ljud.

Som extranummer blev vi bjudna Montis Csárdás. Visst kan just den låten kännas lite uttjatad men i Øystein och Linnékvintettens version är bara så bra. Busigt och extremt ekvilibristiskt.

Det vi fick uppleva under tisdagen konsert var förstås bara ett litet smakprov av deras längre konsertprogram som de turnerar med i länet under veckan.

Mer läsning

Annons