Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Owen Laws greps av polis

En långhårig fredsaktivist blockerar skattekontoret, tas av polis och grips för civil olydnad. När han förs bort sträcker han upp vänsterarmen åt folkmassan.

Det är tidigt 80-tal i norra Kalifornien. En kommunpolitisk karriär i Krokom känns något avlägset.

Owen Laws, som också har jobbat som landstingspolitiker, har nu offentliggjort sitt beslut att avsäga sig alla uppdrag i Krokoms kommun, efter 18 år som politiker. Han bryter banden helt.

– Jag ska inte ha något med politiken att göra. Det skulle jag aldrig klara. Jag blir så lätt uppslukad, säger han.

Men det känns relevant att börja från början. Owen föddes i New York, men bodde där bara i några månader, innan föräldrarna beslöt sig för en flytt till Japan.

– De var buddhister, berättar han.

Efter tre år var de tillbaka i USA och norra Kalifornien. Där har sin mor och bror kvar.

– Men jag har inga funderingar på att flytta hem. Jag känner mig mest hemma i Ås.

Han minns tydligt när intresset för politik väcktes i Kalifornien. Det skedde genom media.

– Jag läste San Francisco Chronicle från pärm till pärm redan innan jag var tonåring. Det var en ganska jobbig tid där på 70-talet. Kalla kriget var i full fart och mycket handlade om kärnvapen. Det var en deprimerande tid – om man var informerad. Och det gjorde det naturligt att jag blev politiskt engagerad.

I början av 80-talet började han på universitet. Ronald Reagan var president.

– På den tiden var det en stor fredsrörelse. USA var inblandade i mycket runt om i värden som gjorde folk upprörda.

Owen Laws var med i en stor rörelse som demonstrerade och hamnade i konflikter med myndigheterna.

– Det var en rolig period måste jag säga. Jag blev gripen för civil olydnad flera gånger. Som längst satt jag i häktet i två veckor. Jag kan faktiskt sakna den tiden som gräsrotsaktivist. Det var häftigt. Vi var universitetets största förening under flera år.

Till Sverige och Uppsala kom Owen som utbytesstudent. Sommaren 1991 flyttade han till Ås och sedan dess har han bott kvar där. Han var en drivande kraft till ett nej till EU i Jämtländslän under 1994 och blev året därpå tjänstgörande ersättare i Krokoms kommun. Miljöpartiet gick han med i 1989. Sedan 1998 har han varit ordinarie ledamot i Krokoms kommunfullmäktige.

Sedan 2006 har Miljöpartiet samarbetat med borgerligare partier. Det har mötts av kritik. Vad säger du om det?

– Det är en ganska löjlig kritik. Vi samarbetar både till höger och vänster och det är inget konstigt. Det handlar om hur man kommer överens.

Något av det han är mest nöjd med under karriären i Krokom är samarbetet med de borgerliga partierna.

– Jag har varit viktig för samarbetet och fungerat som en enande kraft. Jag har skrivit alla minnesanteckningar från våra majoritetsmöten och gått runt och informerat, säger han.

Vad ska du göra nu när du slutar efter den här mandatperioden?

– Jag ska ägna mig åt mina barn, och min nya kärlek. Sedan ska jag prioritera yrkeslivet.