Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öviksföraren fyra bakom tre ryssar

Svensken Ove Ledström var det stora glädjeämnet när VM-kvalet avgjordes i Östersund.
Öviksföraren slutade fyra bakom de tre överlägsna ryssarna Daniil Ivanov, Dmitri Khomitsevich och Igor Kononov.

Den ryska uppvisningen på Lukas Hov var inte oväntad. Ryssarna har ett stort försprång på övriga nationer och har dominerat världsscenen i massor av år.

– De kör som proffs. Vi är hobbyåkare, säger Strömsundsföraren Daniel Henderson, som var åskådare i kvalet eftersom han redan är klar för VM-challenge i Strömsund.

Henderson berättade om ett samtal han haft med lagkompisen Ivanov, som alltså kör serietävlingar för Strömsund. Kontentan av samtalet var glasklart.

– Jag frågade hur och var jag skulle gasa på banan. Han sa att jag gasade för lite, överallt, säger Henderson och ler.

– Isracing handlar mycket om att gasa och våga. Man måste vara lite galen för att köra fort.

VM-kvalet i Östersund hade sju semifinalplatser på spel. Den åttonde platsen är vikt för Örnsköldsviks Stefan Svensson, som fått ett wild card till Strömsund.

Fyra svenskar fanns med på startlinjen, varav tre från Örnsköldsvik; Niclas Svensson, Ove Ledström och Martin Haarahiltunen. De kompletterades av hemmaåkaren Per-Anders Lindström.

Ledström körde bäst av alla svenskar och tog en glädjande fjärdeplats. Detta trots att han drabbades av ett kedjebrott i sitt andra heat och tappade viktiga poäng.

– Kedjebrott är väldigt ovanligt, men det kan hända när kedjan blir alltför het. Tyvärr är det andra VM-kvalet i rad som Ove har otur, funderade Niclas Svensson, som själv tog den sista direktplatsen till Strömsund.

Svensson var tvåa i det särheat som avslutade hela tävlingen.

P-A Lindström – körde in 7 poäng. En ganska bra kväll för hemmaföraren, som därmed blir banreserv till VM-semifinalen i Strömsund.

– Det är som vanligt. Starterna är dåliga och sedan kör jag hyfsat, sa jämten.

Tävlingen försenades eftersom en av traktorerna gick sönder (ett värmepaket som exploderade). Det gjorde att det sista heatet gick strax efter 22-tiden.

– Det är sånt som händer. Vi fick hämta en extra traktor från Östersund. Det tog tid och den kom inte förrän i slutet av kvällen, berättar speakern Robert Gjersvold.

Läs mer:

"Kaotiskt" inför VM-kvalet i Östersund

Glädjebesked till Strömsund och JMK: Får varsin VM-tävling

VM-kval i Östersund och Strömsund 2016