Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ovetande förbipasserande blev konst

Med hjälp av en spionspegel kunde fotografen Moa Karlberg fotografera förbipasserande människor utan att de visste om att de blev fotograferade.

Med hjälp av en spionspegel kunde fotografen Moa Karlberg fotografera förbipasserande människor utan att de visste om att de blev fotograferade. Nu visas bilderna i utställningen "Ser dig se mig" på galleri Kontrast.

Moa Karlberg jobbar som frilansfotograf, men försöker även hinna med egna projekt vid sidan om. I de egna projekten är hon intresserad av saker som ligger på gränsen mellan konst och journalistik eftersom hon tycker att gränsen mellan fälten är för strikt.

I utställningen "Ser dig se mig" använde Moa ett konfrontationsglas, även kallad för en spionspegel, för att kunna avporträttera människor utan att de visste om det. Därmed lyckades hon fånga spegelminen som är svår att fånga med en öppen kamera.

- Men det var skumt att fota någon som inte hade en aning om att jag var där, så jag började att fundera över den juridiska aspekten. "Hur kan jag få använda bilderna?", säger Moa Karlsberg. Så länge man använder bilderna i konstnärliga och journalistiska sammanhang så är det ingen fara om de är tagna på allmän plats. Men det är ju en sak vad lagen säger, och en annan vad de pressetiska reglerna säger. Om jag vikarierat för till exempel en dagstidning så skulle jag inte publicera sådana här porträtt utan att personerna visste om det.

På galleri Konstrast:s webbsida skriver Moa Karlsberg:
"Än så länge har vi i Sverige ett undantag i personuppgiftslagen, som gör det möjligt för journalister och konstnärer att publicera bilder av okända människor. Dessa friheter hotas i viss mån av Integritetsskyddskommitténs lagförslag SOU 2008:3. Förslaget har redan varit på remiss hos Journalistförbundet och Svenska Fotografers Förbund, och behandlas i nuläget av justitiedepartementet. En lagrådsremiss beräknas komma i september.

Även om lagförslaget går igenom kommer det att fortsätta vara tillåtet att ta bilder av människor på allmänna platser. Däremot finns det farhågor om att lagstiftningen ska sprida en missuppfattning hos allmänheten om att det har införts ett fotoförbud. Det man befarar är helt enkelt att folk kommer att hävda rätten att protestera när någon höjer en kamera ute på gatan, vilket vore problematiskt både för bildjournalister och gatufotografer på hobbynivå.

Lagarna om integritetsskydd ser annorlunda ut i olika delar av världen. I Frankrike kan man till exempel bli stämd om man fotograferar någon på gatan.

Var går gränsen då man kränker den enskilda individen? Är det rätt eller fel att ”offra” andra människor för ett konstnärligt syfte?"

Utställningen pågår fram till den 29 maj på galleri Konstrast, Hornsgatan 8 i Stockholm. Läs mer på www.gallerikontrast.se.


/Amy Lagerman

Kamera & Bild