Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Övervintrande munk blir cirkelledare i Bispgården

Nu blir det buddhistiska meditationscentrumet i Bispgården ett fall för studieförbunden.

I juli dök årets chefsmunk i centrumet upp, thailändaren Phra Phasuk, som laddar för att övervintra och bedriva buddhistisk meditationsundervisning.

Studieförbundet Vuxenskolan i Hammarstrand har åtagit sig att ragga elever för kurserna, som var och en omfattar fyra kvällar á två timmar och som högst får innehålla sex elever per kurs.

Undervisningen ger dig de elementära kunskaperna i meditation där det gäller att lära sig ett grundlugn, en inre frid, som ligger till grund för undervisning på högre nivå.

Centrumet har under det senaste året legat lite i träda, främst av ekonomiska skäl, men nu är bemanningen komplett.

För närvarande bebos centrumet av fyra munkar och två uppassare.

De sistnämnda har till uppgift att hålla munkarna vid liv och laga deras mat.

Det anstår inte en rättänkande buddhistmunk att laga sin egen mat och en fullblodig munk som inte har en tillgänglig matanrättare kan teoretiskt sett svälta ihjäl på grund av sitt uppdrag inför Buddha.

Matritualen är den att munkarna varje morgon går en runda i Bispgårdenområdet medförande en speciell burk där folk kan lägga mat.

Att ge en munk mat är en ära och för att man har givit gåvan kan man påräkna en välsignelse.

Den inhämtade maten förs till cent rumet där det är uppassarnas uppgift att laga maten.

Om den lokalt inhämtade maten inte räcker till kommer det tillskott från antingen thailändare/buddhister i södra Norrland eller från andra håll.

– Jag äter en gång per dag, säger Phra Phasuk.

Phra är för övrigt en hederstitel för en munk och Phra Phasuk blir kvar i centrumet över vintern där hans son har i uppdrag att hålla sin far vid liv.

Sonen är sålunda en person som tillkom innan fadern hängav sig åt munkskapet med tillhörande kyskhetslöften.

Alla sex i centrumet åtnjuter i dag undervisning i svenska språket på SFI-institutet i Hammarstrand.

När det gäller den meditativa undervisningen i Bispgården har den gått något på sparlåga, men Phasuk uppskattar att ett 25-tal personer hittills undfått undervisning i byggnaden.

Den mycket stora byggnaden i Bispgården kommer att hållas uppvärmd för Phasuk och hans sons räkning och om inget annat anges kommer Phasuk att företa sina dagliga morgonmatpromenader i Bispgåren även när det är minus 35.

Den intresserade kan åka till Bispgården och dagligen åse den rituella promenaden, som brukar äga rum i 09-tiden.

Frågan om hur han tillbringar sina dagar i centret förklarar Phasuk med att ”det finns så mycket att läsa och förbereda”.