Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Övervakade och otrygga

På fler och fler ställen installeras övervakningskameror – efter 11:e september har vi blivit allt mer övervakade hela tiden och det enda vi egentligen uppnått är ökad otrygghet och försämrad rättssäkerhet.

 Mer övervakning skapar inte ett tryggare samhälle, tvärtom spär det på misstänksamheten mellan olika grupper och skapar oro.

Om man har rent mjöl i påsen eller inte spelar ingen roll, alla har något man vill dölja – mejl och sms till pojk-/flickvän till exempel. Man ska kunna snacka skit om chefen utan att riskera att bli avlyssnad. ”Terrorister” skriver inte ”Hej ska vi spränga Eiffeltornet” i sina mejl om det nu var någon som trodde det.

I spåren av USA:s ”krig mot terrorismen” har högern blivit allt mer rasistisk och passat på att stifta lagar de inte kunnat få igenom tidigare. I stället för att se möjligheterna med internet stiftas det lagar emot det. Lagar som bland annat gör det möjligt att stämma oskyldiga bara för att de har satt sig vid fel dator.

Kultur håller på att bli en ren handelsvara. I stället för att sprida kultur med en bra kulturpolitik försöker regeringen kriminalisera fildelare och tar de stora filmbolagen i försvar.

Vi tycker att alla ska kunna dela kulturen som finns på internet i ett digitalt bibliotek, så många kan ta del av den.

Lagar som IPRED och FRA måste rivas upp. Vi behöver lagar som garanterar rätten att slippa statens och företagens massövervakning. Vi måste ta fajten nu mot regeringens fasoner. Annars lever vi snart i ett övervakningssamhälle!

Maria Berglund,

Ung Vänster Östersund

J I spåren av USA:s ”krig mot terrorismen” har högern blivit allt mer rasistisk och passat på att stifta lagar de inte kunnat få igenom tidigare. Maria Berglund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel