Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Överträdelse av besöksförbud har ökat drastiskt

Jämtland är ett av de län där överträdelse av besöksförbud ökar mest. I en jämförelse mellan första halvåret i år och motsvarande tid i fjol är ökningen hela 325 procent.

Under första halvåret i år anmäldes många fler överträdelser av besöksförbud till landets polismyndigheter. Enligt Brottsförebyggande rådet ökade antalet anmälningar med 54 procent, i en jämförelse med första halvåret förra året. Ökningen är spridd över landet med den största ökningen har skett i Jämland och Västernorrlands län.

Enligt Brås preliminära statistik för 2010 har 242 anmälningar om överträdelse av besöksförbud gjorts under årets första halvår i Jämtlands län. Det är 185 fler anmälningar än motsvarande tid för ett år sedan.

Under hela fjolåret anmäldes endast 166 sådana brott i länet.

Om det finns risk att en person kommer att begå brott mot, trakassera eller förfölja någon annan kan den personen få besöksförbud. Det är en åklagare som fattar beslut om besöksförbud, beslutet kan överklagas till tingsrätten.

Den som bryter mot ett besöksförbud kan dömas till böter eller fängelse i högst ett år.