Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Översvämningar och skred i Haiti

Översvämningar och jordskred drabbade sydvästra Haiti på lördagen. Minst elva personer dödades och 500 fångar måste evakueras.

Annons

Det var Haitis tredje största stad Les Cayes som undgick ödeläggelse under jordbävningen den 12 januari men nu i stället blev översvämmad. Vattnet steg upp till en och en halv meter i staden, som ligger vid kusten 16 mil väster om Port-au-Prince. Inne i fängelset steg vattnet en halvmeter. Enligt ögonvittnen hade hus också kollapsat.

I distriktet Geli utanför Les Cayes dödades fem människor och tre i den närliggande byn Torbek. Enligt räddningstjänsten omkom en människa i grannstaden Baraderes. Ytterligare två dödsfall rapporterades från andra platser i regionen.

Översvämningarna kan vara ett förebud om vad som väntar den ödelagda huvudstaden Port-au-Prince inom några veckor, då den karibiska regnsäsongen inträder.

Premiärminister Jean-Max Bellerive har nu godkänt en plan för att förmå hemlösa efter jordbävningen och de många efterskalven att, om möjligt, återvända från de tillfälliga lägren till sina förstörda bostadsområden.

Det finns dock åtskilliga hinder för att planen ska kunna genomföras. Boende i ett av de största lägren, i Champ de Mars-parken, varnar för svårigheter att snabbt flytta tillbaka till områden där husen ligger i ruiner.

Den nya strategin kopplas till den allvarliga situationen som Haiti står inför med 1,2 miljoner hemlösa och regnsäsong. Skyfall riskerar att försämra hälsoläget i lägren katastrofalt.

FN menar att lägren måste tömmas på grund av bristen på latriner samt att de ligger i områden som hotas av översvämningar. Brist på mark i det tätbefolkade landet gör också att det är svårt att bygga nytt på andra håll.

Michel Bonnardeaux, talesperson för FN i Haiti, säger att den grupp som övervakar räddningsinsatserna och leds av Haitis premiärminister redan har godkänt planen.

Annons