Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överskattad fransk film

Jag har älskat dig så länge
Folkets bio Regina
Originaltitel: Il y a longtemps que je t’aime
Genre: Drama
Med: Kristin Scott Thomas, Elsa Zylberstein, Laurent Grévill med flera
Regi: Philippe Claudel
Speltid: 1 tim 55 min
Censur: 7 år

Annons

Betyg: 2 Den franska komedin ”Bienvenue chez les Ch’tis” har setts av tjugo miljoner människor. Franskt rekord. På senaste César, Frankrikes Guldbaggegala, hade filmen en enda nominering – för sitt manus. Vann gjorde ”Séraphine”, en film om en kvinnlig konstnär.

”Les Ch’tis” verkar inte få någon svensk premiär. Det får både ”Séraphine” och den här filmen, ”Jag har älskat dig så länge”. Den handlar om en kvinna (Kristin Scott Thomas) som just släppts ut ur fängelset. Nu bor hon hos sin syster där hon går runt och tiger på franska. Hon är en zombie, och kritiker älskar zombier på film så länge de inte är med i zombiefilmer.

Det finns hemligheter i familjen. Jag vet inte hur många franska filmer jag sett det sista året med hemligheter i familjen. Alla franska filmer om hemligheter i familjen får svensk premiär, och så får de alltid toppbetyg av en viss sorts kritiker.

Philippe Claudel regidebuterar med ”Jag har älskat dig så länge”, och det märks lång väg. Filmen är befolkad med rätt intressanta människor men de har inget vettigt att göra, och så snart de får det så klipper Claudel. Det enda stället där han inte klippt är där han borde, det vill säga strax före en riktigt korkad vändning i slutet.

Jag satt i stort sett hela tiden och längtade efter ”Les Ch’tis”. Jag borde ha gått därifrån, men satt ändå kvar.

Annons